• Почетна
  • СПОРТ
  • Олимпијакос скинуо круну Армејцима, Теодосић без среће у финишу!
Прочитај ми чланак

Олимпијакос скинуо круну Армејцима, Теодосић без среће у финишу!

0

Кошаркаши Олимпијакоса први су финалисти овогодишњег издања Евролиге, пошто су након неизвесне завршнице славили против актуленог шампиона екипе ЦСКА, резултатом 82:78.

ЦСКА ипак неће имати прилику да брани европску круну у великом финалу, иако су током највећег дела меча они били ти који су имали резултатску предност и контролу игре у својим рукама. Олимпијакос је у самом финишу утакмице још једном потврдио епитет краља драме и на крају дошли до прилике да се боре за ново европско одличје.

Милош Теодосић у самом финишу није имао среће да израсте у јунака утакмице, иако је када се сагледа целокупни ток меча био најбољи појединац на терену. Наш плејмејкер је овај меч завршио са 23 поена, али му се у самом финишу рука „мало скратила“ па су се на крају ипак радовали Грци.

Утакмицу су боље отворили Армејци који су на крилима бековског тија Теодосић-Де Коло, Џексон дошли до предности од шест поена, а треба истаћи и одличну тимску одрану екипе Димитриса Итудиса која је противнику дозволила свега 12 поена.

Друга четвртина донела је доминацију Милоша Теодисића, који је у овом периоду убацио чак 10 поена и у једном тренутку довео ЦСКА до предности и од 12 поена.

Ипак упорни Олимпијакос је до полувремена успео да упристоји заостатак, пре свега преко Јоргоса Принтезиса који је у тим тренуцима био једини расположен, а тројком Манцариса уз звук сирене смањују вођство руског тима на 40:33.

Трећа деоница протекла је на сличан начин као и друга. Московљани су у првом делу мање више сигурно одржавали предност да би три ипо минута пре краја овог квартала стигли поново до двоцифрене разлике, резултат је био 57:46. Ипак у финишу црвено-бели из Пиреја тројкама Папаниколауа, Аграваниса и Манцариса стижу на свега четири поена заостатка уочи одлучујућих 10 минута.

Последња деоница донела је велику драму. ЦСКА је дуго успевао да одржава благу предност, да би Олимпијакос на три минута пре краја, после дуго времена стиже до поравнања (71:71).

Уследила су два поена са бацања Арона Џексона а онда на сцену ступа до тада прилично неприметни Василис Спанулис. Популарни Били најпре погађа тројку са осам метара за прво вођство Атињана још од оног 9:7, а затим и асистира за закуцавање Киму Бирчу за вођство од 76:73.

У следећем нападу Милош Теодосић тројком доноси изједначење Московљанима али на другој страни узваћа Ерик Грин за вођство црвено-белих од 79:76. Наш плејмејкер је затим био половичан са пенала а у наредном нападу, на девет секунди пре краја његов шут вероватно за победу завршио је на првом обручу.

Уследила је пенал завршница у којој је Олимпијакос успео да задржи стечену предност и заслужено се пласирао у финале.

Атињане су до победе у овој утакмици предводили Јоргос Принтезис, Василис Спанулис и Костас Папаниколау са по 14 поена. Код ЦСКА најефиканији је би Милош Теодосић са 23 поена док је Нандо Де Коло додао 16.