МИСТЕРИЈA О КОЈОЈ СЕ ПРИЧA, лидери Европе немaју децу

11

Међу онима који немају потомство су немачка канцеларка Aнгела Меркел, премијерка Британије Тереза Меј, председник Француске Емануел Макрон, шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер...

Лидери водећих европских земаља немају децу, што се, према речима аналитичара, догађа први пут у историји.

Међу онима без потомства су немачка канцеларка Aнгела Меркел, премијерка Британије Тереза Меј, председник Француске Емануел Макрон, шефови влада Италије, Шведске, Холандије и Луксембурга Паоло Ђентилони, Стефан Левен, Марк Руте и Гзавије Бетел, као и шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Док једни то виде као потпуно небитан податак, други оцењују да то много говори о томе у ком правцу се креће Стари континент. 

– За оне који немају потомство, размишљање о генерацијама које долазе није приоритет. Због тога се ти људи све више и више понашају као да су последња генерација и виде себе на крају ланца – наводе психолози.

Они додају да би ту могао да се тражи разлог зашто се све више људи у Европи одлучује да нема потомство.

– Лидер земље је свима нама узор, макар и подсвесно. Сви се негде угледамо на њих, а ако они немају децу, шаљу народу погрешну поруку. На пример, Меркелова нема децу, а према последњим подацима, чак 30 одсто жена у Немачкој такође нема потомство – објашњавају стручњаци.

Међутим, други кажу да су то апсолутне глупости и да наталитет једне земље нема никакве везе с тим да ли лидер те државе има или нема децу.

– Број деце која се рађају у једној земљи апсолутно нема никакве везе са узорима. Више је фактора на основу којих се данашњи парови одлучују да ли желе децу или не. Код неких то зависи од броја радних сати и висине примања, док код других те ствари не играју никакву улогу – кажу стручњаци.

Или не може или неће

Немачка канцеларка Aнгела Меркел (63) никада није отворено причала о томе зашто нема децу, али се претпоставља да не може да их има.

Сумњало се да је то био разлог зашто се 1982. развела од првог супруга Улриха Меркела, чије презиме и данас носи.

Њен други муж Јоаким Сауер, за којег се удала 1998, има два одрасла сина из претходног брака, међутим, заједно немају деце.

С друге стране, неки кажу да Меркелова никад није била много заинтересована за потомство, већ да јој је на првом месту увек била каријера.

Због тога што нема потомство једном ју је напала ултрадесничарка, лидерка Aлтернативе за Немачку (AфД) Фрауке Петри. Изјавила је да Меркелова због тога што нема децу не обавља посао канцеларке како треба.

Не може да их има

Британска премијерка Тереза Меј недавно је говорила баш о томе да она и њен муж Филип не могу да имају децу. Изјавила је да су се њих двоје упознали још на Оксфордском универзитету и да су обоје желели да имају потомство. Међутим, испоставило се да не могу.

– Годинама смо покушавали и тражили медицинску помоћ, али није ишло. На крају смо се помирили с тим да нећемо никад имати децу и да ћемо морати да се задовољимо оним шта имамо – навела је Мејова и нагласила да је то што нема потомство најболнија тачка у животу.

Много старија жена

Нови француски председник Емануел Макрон (40) ожењен је 24 старијом женом Брижит Троњ (64), која из претходног брака има троје деце. Упознали су се кад је он имао 15, а она 39 година, а венчали кад је њему било 30, а њој 54. Будући да је она толико старија од њега, деца од самог почетка нису била у плану.

– Макрон веома воли своју жену, њену децу и свих њених седморо уничића. Понаша се као да су његови – наводе француски медији.

Посветио се каријери и алкохолу

Жан-Клод Јункер (63) био је 18 година премијер Луксембурга, а онда је 2014. постао шеф Европске комисије. Од 1979. ожењен је Кристијан Фрисинг, ћерком нацисте, једног од Хитлерових такозваних комесара пропаганде. Зашто њих двоје немају децу није познато, међутим, многи кажу да је то због тога што се он посветио својој каријери.

– Нема деце, унучади, нити хоби. Већина га назива алкохоличаром и силеџијом, због чега је један од најнепопуларнијих европских лидера – писала је штампа о Јункеру.

Нису били заинтересовани

Италијански премијер Паоло Ђентилони ожењен је Емануелом Мауро од 1998. Никад јавно није говорио о томе зашто нема децу, али се претпоставља да ни он ни жена никад нису били много заинтересовани за то.

– Он се посветио каријери, а у слободно време воли да чита новине и књиге и страствени је обожавалац добрих вина. Емануела, која је архитекта, веома је повучена, али обожава моторе и скутере, које често вози. Заједно време проводе у планинарењу – наводе италијански медији.

Касно се сетила

Премијерка Шкотске Никола Старџен (47), удата за свог страначког колегу Питера Марела, често се налазила на мети противника баш због тога што нема децу. Због тих напада, она је прошле године открила да се деце касно сетила. 

– Нажалост, наше друштво је и даље примитивно, па се гомилају погрешне претпоставке о женама које немају децу, нарочито онима у политици. Иако је то потпуно интимна ствар, разлог што немам децу је тај што нисам на време мислила о томе. A онда, са 40 година сам имала спонтани побачај – навела је Старџенова.

Она је додала да не зна да ли би била на месту премијерке Шкотске да је родила.

– Да ми неко понуди да вратим време 20 година да размислим да ли желим децу, одмах бих то прихватила. Ипак, ако је цена тога да не радим ово што сада радим, никад не бих рађала – била је искрена Старџенова. 

 • ЏЕРОНИМО

  Merkel je misterija i za nemačku javnost i medije.Otac joj je bio sveštenik, majka Jevrejka. Ne zna se ko joj je bio prvi, a ni drugi muž. Nema decu…Najozbiljniji je kandidat za četvrti mandat, valjda će u četvrtom mandatu proglasiti i Četvrti Rajh.
  Makron je, pouzdano se zna, narkoman, peder, edipovac… Sa 15 godina postao je ljubavnik svoje učiteljice, starije 26 godina od njega, koju je u 17. godini i oženio, a ona ostavila troje dece. Potom se odao narkomaniji, pederastiji…

  I u Srbiji je za obožavaoce Vučića pederluk postao – IN. M.Brkić piše da u Vladi Srbije i na mnogim drugim ključnim političkim funkcijama ima oko 50 posto pedera.
  Tek je 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija homosesualnost skinula sa liste bolesti.A od tada njihova moć raste , tako da će heteroseksualci uskoro od njih tražiti prava na jednakost. Gej lobi je sve jaci, a igraju na kartu humanizma , borbe za ljudska prava ,globalizacije…itd…

 • моћни Ђоле Јанговић

  А како ? Откуд дегенерицима и хомосексуалцима деца ?
  Децу не доносе роде.. већ их рађају МАЈКЕ!

 • tomahawk

  Uzdravlje, moram da se spremam za put.
  Zelim vam dobro zdravlje, i da bude malo ludji kad se vratim
  sta malo ludji, jos vise ludji
  p.s. Frojd ni sam ne moze da postigne da vas lechi, sta ce biti ako jos vise poludite
  ima da vas leci lekovima iz cisterne, da vas poliva tecnim bensedinom
  VOZDRA