Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Надлежни да утврде да ли је у Смедереву одржана миса за Степинца

0

Изјава СП Двери поводом вести да је у Римокатоличкој цркви у Смедереву одржана миса за загребачког надбискупа из времена усташке НД Хрватске, Алојзија Степинца.

„Вест да је у Римокатоличкој цркви у Смедереву пре неколико дана одржана миса за загребачког надбискупа из времена усташке НД Хрватске, Алојзија Степинца, код мноштва грађана Смедерева изазвала је негодовање и очекивање да надлежни државни органи испитају наводе београдских медија.

Двери у Смедереву се придружују ставу многобројних Смедереваца да информација о одржању мисе за личност која је подржавала истребљење српског народа на тлу НД Хрватске не сме да прође без реакције надлежних државних органа, пре свега МУП-а и Вишег јавног тужилаштва у Смедереву.

Позивамо Министарство унутрашњих послова да у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Смедереву спроведе брзу истрагу о евентуалном догађају и о свему обавести јавност.

У околностима све већих тензија у региону и повампирења најгорег облика нацизма у суседној Хрватској – усташтва, држава Србија у 21. веку мора да покаже бескомпромисност када је у питању превенција геноцида. Из тог разлога, недопустиво је да прође незапажено информација о одржању мисе на тлу Србије за човека који је благословио геноцид над Србима  у НДХ.

Смедерево је некадашња српска престоница и одржање мисе за Алојзија Степинца је увреда не само за наш град, државу и СПЦ, већ за целокупан српски народ и све грађане Србије. Уверени смо да су грађани римокатоличке вероисповести у Смедереву такође узнемирени, јер после оваквих провокација, могу постати мета револта незадовољних суграђана. Грађани Србије треба да знају да мала римокатоличка заједница у Смедереву није екстремна, нити проусташки настројена, већ је реч о сасвим пристојним и нормалним суграђанима, који не стоје иза овакве гнусне провокације.

Истрага надлежних мора да покаже да ли је по среди  провокација од стране Београдске надбискупије или јефтин покушај подизања дневних тиража таблоидних листова. Грађани Смедерева очекују одговор надлежних који је од изузетног значаја за свакога коме је стало до достојанства свог народа и поштовања свих жртава у геноцидној НД Хрватској.

Додатно нас брине што паралелно са овим дешавањем, ни јуче посланици Народне скупштине нису усвојили да се на дневном реду нађе предлог Резолуције о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, коју предлаже посланичка група Двери пред почетак  сваке седнице и тако дође до начелног консензуса о сразмерама страдања српског народа.