БИБЛИЈА ИЛИ ДАРВИН: Расправа на Сабору Српске Православне Цркве

32

Заседање Сабора СПЦ почело је нападом на епископа Максима и професоре Богословског факултета потписнике апела против петиције за укидање Дарвинове теорије.

Лист подсећа да је заседање Сабора СПЦ започело у понедељак, али да се на једном заседању уместо саборности све претворило у нетрпељивост и неразумевање.

Најпре је, тврди лист, мета био владика западноамерички Максим, који је заједно с колегама са Богословког факултета упутио апел против петиције којом се тражи укидање Дарвинове теорије из школског система.

То је у неким црквеним круговима схваћено као веровање потписника из СПЦ у Дарвинову теорију постанка. Изненађење је, додаје лист, било што су судећи по дешавањима на Сабору, то схватиле и неке владике или им је тај апел био повод за напад на владику Максима.

Припрема терена за напад на владику Максима, наводи даље Блиц, почела је и пре заседања Сабора, када су професори Богословског факултета опоменути да су направили грешку када су се јавно огласили ставом који се противи укидању Дарвинове теорије. Они су због тога окарактерисани као они који не верују у Свето писмо и своју веру у Господа.

Полемика је потом настављена и на заседању Сабора, мимо дневног реда, а владика Максим је означен као дарвиниста- што практично значи да он верује да је човек настао од мајмуна, а не од Господа, чему учи Црква.

Најгласнији је био владика Амфилохије, а расправа је дошла дотле да је затражено да се анализира реч по реч из поменутог апела против укидања Дарвинове теорије, додаје Блиц.

 • ЏЕРОНИМО

  Selo gori a baba se
  Dok se Mantijaši natežu oko pitanja da li je starije jaje ili kokoška, evo šta se najnovije dešava na Kosovu:

  претплатници те „наше“ мобилне телефоније (а то су практично сви Срби са севера Косова и Метохије), морају сада склопити нове уговоре са том Телекомовом „ћерком фирмом“, која, је ли, ради по косовским законима. А да би могли потписати уговоре, потребна им је лична карта издата од приштинских власти – а да би добили ту личну карту потребно је да имају држављанство „Косова“. И ту се круг затвара. Дакле, да би могли остати корисници „своје“, тј. наше, српске мобилне телефоније, од наших сународника се тражи да се морају одрећи српског држављанства и интегрисати у правни систем „Косова“, чему су се иначе годинама противили и доскора успешно одолевали.
  Opširnije:
  http://www.nspm.rs/kolumne-djordja-vukadinovica/briselski-sporazumi-srpska-bruka-i-makedonski-scenario.html

 • Еееј

  Мислим да треба написати нову теорију и тврдити да смо сада у фази деволуције тј. да се човек убрзано претвара у мајмуна и да ће ту теорију бити лакше доказати неголи Дарвинову, од које поједини научници праве нешто попут догме,иако ни после толико времена од њеног настанка и технолошког напретка није прерасла у научну истину, већ напротив, све је више доказа о њеној неутемељености од стране исте те научне струке, коју они наводно бране од религије.
  -Синоћ сам на РТС-у гледао емисију посвећену томе и срамота ме је овога што раде људи из Богословског факултета и морам да признам да је у прилог дискусије о овој теми најбоље говорио Зукорлић, о којем иначе мислим све најгоре, што показује на које смо ниске гране спали.
  -Наша црква мора да чине много више на изградњи сопственог угледа који је гори него за време комунизма и борби против среброљубаца и екумениста у сопственим редовима а не да на овакав глуп начин реагује….

  https://m.youtube.com/watch?v=d55PVlcogcQ

  … и да ништа конкретно не уради већ да по обичају све препусти забораву, као што чини и са озбиљнијим стварима попут односа са католицима којима екуменисти желе све да опросте зарад неког новог „братства-јединства“ које смо већ једном крваво платили.