Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ СА КОСМЕТА ЖАЛЕ се ЕУ због војне вежбе Војске Србије у Никинцима!?

0

На адресе 28 земаља Европске уније Албанци послали документ у којем оптужују Београд за звецкање оружјем. Вучић: Хоће да нам забране да прикажемо војску у својој земљи на Дан победе.

Власти у Приштини послале су документ на адресе свих 28 чланица Европске уније, у којем оптужују Београд да се припрема за рат, а као пример наводе војну вежбу коју је Војска Србије на дан победе над фашизмом одржала на полигону у Никинцима?!

Овај „нонпејпер“, како сазнају „Новости“, ускоро ће бити упућен администрацији Сједињених Америчких Држава, а посебан политички нонсенс је у томе што они који данима призивају стварање „велике Албаније“ оптужују нашу страну због мирнодопских маневара.

Да је ова информација тачна у четвртак је потврдио и премијер Александар Вучић, који је упитао да ли то значи да „мисле да нам забране да покажемо своју војску и наоружање у својој земљи на Дан победе“:

ИСТО КАО ТРАМП

Вучић је рекао да очекује добре односе са САД, као и да је нови председник Америке Доналд Трамп од првог дана суочен са „бесомучном хајком“: – И према мени највише мржње показују они којима сам највише помогао. То може да се види данас и у Америци, али верујем да ће Трамп да издружи.

– Не знам више ни о чему се ту ради – као да је ово зона сумрака. На све то, већ шест месеци суштински нема никаквих разговора у Бриселу.

Додатне напетости у односима Београда и Приштине ствара и могућност да Рамуш Харадинај, кога Србија потражује због ратних злочина, а који претендује на премијерску позицију на Косову, буде у саставу делегације на преговорима у Бриселу.

Вучић је у четвртак поручио да би било понижавајуће и поражавајуће и за Србију и за ЕУ да неко ко је починио тако тешке злочине учествује у преговорима, и да Брисел то не може да дозволи:

– Видећемо ко ће бити у нашој делегацији. И ту може бити изненађења која се можда њима неће свидети.

Евентуално слање Харадинаја на преговоре, сматра Вучић, могло би да буде покушај да се Београд испровоцира како би српске власти оптужили за проблеме у даљем току дијалога:

– Јесмо разговарали са неким другим представницима Албанаца, за које не кажем да су бољи, али за Харадинаја тужилаштво има непобитне доказе да је злочине и лично починио. Разговорима са таквим злочинцем погазили бисмо и наше тужилаштво и правосуђе и жртве Харадинаја.

Председник Владе није желео да коментарише скоре изјаве и претње Харадинаја, већ је на новинарско питање о томе рекао да Заједница српских општина, ни четири године откако је све договорено у Бриселу, није формирана.

– Очигледно је да за то не постоји никаква жеља у Приштини. Ми ћемо наставити да се позивамо на Бриселски споразум, али остаје питање како ће га неки други спроводити. То мора бити једна од тема о којима ће се разговарати у наредном периоду. А то што ми мирно и сталожено одговарамо на све увреде и што не желимо да користимо тешке речи, не значи да смо слабији од било кога.

Вучић је најавио и да ће 24. маја учествовати на радној вечери са високом представницом ЕУ Федериком Могерини и премијерима западног Балкана:

– Нисам ја тај који може да бира друштво. Вероватно ни они други не би изабрали мене, већ неког другог.

ВИДЕЋЕМО ПОТЕЗЕ МАКЕДОНИЈЕ

– Не интересују ме увреде које ми је упутио мандатар за састав нове владе Македоније Зоран Заев – рекао је Вучић. – Судићемо по делима, односно по томе како ће се Македонија поставити када буде гласање за пријем Косова у чланство Унеску. Не смета ми што је мене лично вређао, то говори више о њему него о мени. Увек ми је важније како ће неко да се односи према Србији, него према мени лично.

АРАПСКЕ ПАРЕ ИДУ ЗА ОБУКУ КОСОВСКИХ ИСЛАМИСТА

Мисионарске организације Саудијске Арабије на Косову шире вехабизам – упозорава кабинет немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Ове наводе преноси немачки лист „Велт“, а тим Меркелове изнео их је као одговор на питање посланице странке Левице у Бундестагу, Севим Дагелан. Посланичка група Левице тврди да „се Косово пред очима Кфора развило у исламистички терористички центар у региону“. Левица зато апелује на владу да ревидира став према Косову.

– Не приказујте више улепшано ситуацију на Косову и не остављајте нејасноће кад је реч о конкретним бројкама које сведоче о регрутовању људи за исламистичке терористичке мреже – каже се у обраћању Левице влади у Берлину.

Дагеленова сматра да осим Саудијске Арабије, огроман негативан утицај на читавом Балкану, понајвише преко деловања на Косову има и Турска. Она је убеђена да на Косову турски председник Реџеп Тајип Ердоган има одрешене руке за своју „неоосманску империјалну политику“. И немачка влада оцењује да се од ступања на власт Ердогана турска спољна политика ревидира и усмерава на подручја бившег Османског царства.

Са оваквим оценама слаже се и генерал у пензији Божидар Делић, који каже да Саудијска Арабија последњих 20 година шири вехабизам и у БиХ, Македонији и Рашкој области:

– Стипендирају младе који изучавају њихове верске школе и враћају се на КиМ или у БиХ.