Прочитај ми чланак

УКРАЈИНЦИ ШОКИРАНИ НОВОМ ОДЛУКОМ ВЛАСТИ: Ово је напад на сопствени народ!

0

Житељи Украјине поново су ван себе — овог пута због, како кажу, „необјашњиве“ одлуке власти у Кијеву да у склопу проширења антируских санкција забране и рад најпопуларнијих руских друштвених мрежа и сајтова у Украјини.

Званични Кијев, наиме, портале Вконтакте и Однокласники, који су у земљама бившег Совјетског Савеза популарнији од Фејсбука, третира као безбедносну претњу. На списку од 468 компанија којима је забрањен рад нашли су се, између осталог, и највећи руски портал Јандекс, произвођачи антивирус програма и један популарни пакет пословног софтвера.

Адам Гари, извршни уредник сајта „Дуран онлајн“, каже да га оваква одлука режима у Кијеву није нимало изненадила.

„Изгледа да су једини којима је у Украјини омогућено да слободно говоре неонацисти — они то раде не само на улици, већ и у парламенту. Од кијевског режима ратних злочинаца и криминалаца, који се усуђује да мења чак и историју Другог светског рата, одавно ме више ништа не чуди. Али ово је огроман ударац на основне слободе украјинских грађана, и велики међународни преседан — у рангу недавне одлуке турских власти да забране употребу Википедије. Мрежа Вконтакте, портал Јандекс и друге руске платформе невероватно су популарни у Украјини и реакција јавности, пре свега младих људи, биће веома оштра“, каже Гари.

Друштвену мрежу Вконтакте у Украјини дневно користи 15 милиона људи, а портал Однокласники има најмање 5,5 милиона корисника. Кијев обе платформе сада третира као „оружје Кремља“ — тврди се да их директно контролише руска служба ФСБ и да се преко њих наводно води „хибридни рат“ тако што, прикупљајући податке о украјинским грађанима, директно поткопава интересе државе.

Украјинска јавност је, међутим, потез Порошенковог режима доживела као „санкције против сопственог народа“ које, како пишу тамошњи медији, већ утичу на милионе живота. Сергеј Петренко, бивши менаџер Јандекса, написао је на свом блогу да не треба заборавити да су стотине, ако не и хиљаде људи сада остале без посла. „Добро дошли у Украјину, Северну Кореју Европе!“, поручио је Петренко.

Остатак текста прочитајте на: https://rs.sputniknews.com/analize/201705171111210628-ukrajina-nenoacisti-zabrane-rusija-/