Прочитај ми чланак

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: Рањива стабилност Балкана

0

Етничке тензије на Балкану још једном су почеле да расту, а насиље у Македонији указује на озбиљност њихових политичких проблема, изјавио је званичник америчког Стејт департмента Хојт Брајан Ји у Пододбору Конгреса за спољне послове.

Како је напредак у дијалогу Србије и Косова у застоју, стабилност на Балкану остаће рањива, упозорио је Ји и додао да је БиХ, без неопходних структурних реформи, у ризику да постане пропала држава.

Он је указао да је широм Балкана у порасту национализам и да реторика домаћих политичара изразито води ка поделама, пренео је Радио Слободна Европа.

Од сузаваца у косовском парламенту, до изазова Републике Српске са властима у Уставном суду БИХ, политичари националисти отворено тестирају демократске норме и инстутуције, сматра Ји.

Он је упозорио да организација Исламска држава Ирака и Леванта и друге насилне групе наилазе на успех у регрутовању бораца и симпатизера на Балкану.

Коначно, Русија интензивно ради на подривању напретка на Балкану. Од отвореног покушаја да подрије Владу у Подгорици, до суптилније подршке сецесионистичкој реторици у Босни, Русија покушава да одврати напредовање према ЕУ и НАТО, кад год може, подвукао је Ји.

У БИХ, нарочито Републици Српској, постоји снажан интерес и покушаји Русије да појачају утицај преко Владе Републике Српске и путем финансијских, али и преко политичких средстава, сматра Ји.

Он је указао да малигни утицај Русије види у јавном, али и тајном охрабривању сецесионистичких планова и корака одређених политичара у Босни и Херцеговини, што би било кршење Дејтонског споразума.

То би, по нашем мишљењу, било ужасно дестабилизујуће и вратило би уназад дугогодишње напоре и рад на стабилизовању БиХ и њен пут ка ЕУ и НАТО, ако се на то одлуче, упозорио је Ји.

Било би веома тешко предвидети или читати мисли Владимиру Путину, али могу рећи да нам се чини да су на основу покушаја протеклих месеци у региону, тежили повећању утицаја, закључио је Ји.