Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКА ОКУПАТОРСКА ПОЛИЦИЈА УХАПСИЛА СРБЕ због графита „Косово је срце Србије”

0

Косовска полиција ухапсила је два српска младића јер су написали графит "Косово је срце Србије" на зиду основне и средње школе "Пандели Сотири" у селу Племетина, код Обилића.

Ухапшени су Столић Ф. (17) и Јаковљевић Ј.(20), а они се терете за ширење мржње.Графити су исписани између 19. и 20. априла ове године, пише приштински портал Коха.нет.

Како наводи овај приштински лист, они су ухапшени због осетљивости овог случаја и чињенице да садржај графита подстиче на ширење мржње, раздор и нетрпељивост по верској и националној основи.

Како се наводи, Косовска полиција је започела истрагу.Приликом хапшења код осумњичених је пронађен спреј за који се сумња да употребљен за исисивање графита.које се сумњиче за ширење мржње

Хапшење два српска младића у Племетини за „изазивање мржње, раздора, националне, расне, верске или етничке нетрпељивости због исписивања графита, у атмосфери у којој су Срби на Косову и Метохији свакодневно на мети најдиректнијих претњи злочином, јесте срамотно и кукавичко понашање привремених инистуција самоуправе у Приштини, оцењује данас Канцеларија за КиМ.

„Полиција и тужилаштво на Косову и Метохији данас су тиме доказали да су инструмент у апсурдној кампањи у којој се поједини албански политичари, од којих неки и вршиоци највиших функција у привременим покрајинским институцијама и лидери појединих албанских странака, утркују ко ће више и оригиналније да мрзи Србе“, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Они указују да уколико је Приштини заиста стало до складних међунационалних односа и помирења, требало би за почетак да буду ухапшени они који су протеклих седмица српском народу претили насиљем и етничким чишћењем.

„Упозоравамо насилнике, били они у цивилу или униформама, да не малтретирају српску децу, а од представника међународне заједнице у Приштини захтевамо да активније обуздају распомамљени шовинизам појединих албанских политичких лидера и стану на пут неконтролисаном распламсавању антисрпске хистерије“, истиче се у саопштењу.