Прочитај ми чланак

САРАЈЕВСКИ РОМЕО И ЈУЛИЈА: Убили их муслимани, свет оптужио Србе

0

На данашњи дан пре 24 године страдали су двоје људи чија је прича обишла свет.

Прошле су 24 године од дана кад је једна велика љубав покошена снајперским хицима на Врбања мосу у Сарајеву.

Читав свет сазнао је за трагичну причу сарајевских Ромеа и Јулије, који су постали симбол победе безумног лудила над свим добрим и племенитим.

Бошко Бркић и Адмира Исмић, одлучили су да напусте ратом захваћено Сарајево и оду у неку обећану земљу где би несметано могли да живе своју љубав и младост.

Сунчаног осамнаестог маја, двоје младих и заљубљених, запутили су се ка насељу Грбавица, које је тада било под контролом Војске Ррепублике Српске, у жељи да се домогну слободе.

Унаред је преко посредника било договорено да ни једна страна не запуца, док ово двоје младих буду прелазили преко моста.

План је био савршен, а лепа слика будућности смешила се младом заљубљеном пару. Док су држећи се за руке уз Амирино повремено скакутање и заједничке осмехе прелазили Врбања мост, снајперски хици поцепали су сунчано сарајевско небо и обрушили се на симболе вечне љубави.

Прво је пао Бошко и његов живот се одмах угасио, следећи метак погодио је Амиру два корака од њега, тешко рањена Амира успела је задњим атомима своје снаге да допуже до мртвог Бошка и приљубљена уз њега у загрљају убрзо је издахнула.

Тела несрећног пара лежала су на Врбања мосту седам дана, јер ниједна зараћена страна, из страха од друге није смела да уклони тела.

Коначно, седми дан је Војска Републике Српске склонила тела. Бошко и Амира сахрањени су заједно на сарајевском гробљу ‘Лав’.

Годинама су многи оптуживали да су двоје младих убијени са српске стране, међутим, то је оповргнуто исказом бившег оперативца бошњачке тајне службе АИД Едина Гараплије, који је у Тужилаштву Сарајевског кантона рекао да су Бошка Бркића и Амиру Исмић 18. маја 1993. године убили припадници тајне муслиманске терористичке јединице „Шеве“.

Гараплија је за ово убиство оптужио Неџада Херенду, који је неко време био шеф „Шева“, те припадника ове једнице Драгана Шошића.

За убиство сарајевских Ромеа и Јулије до дана данашњег нико није одговарао.

Ову трагичну причу о двоје људи који су стадали у жељи да напусте град у ком је безумље превладавало, први је свету послао амерички новинар Курт Шорк, чија је жеља била да га сахране близу гроба Бошка и Адмире, где је и сахрањен.