ПОЛИТИКОЛОГ НЕЏМЕДИН СПАХИУ: Албанци знају да су мали, а Срби…

4

Вокер је пензионер, а не наш идеолог. Косово ће добити војску ако то НАТО буде желео. Харадинај ће наставити преговоре са Београдом ако постане премијер.

Не знам зашто влада на Косову толико инсистира на укидању Унмика, јер та мисија није спречила да Косово прогласи независност. Штавише, Унмик је одиграо позитивну улогу чак и после проглашења независности јер је много утицао на међуетничке односе и на Косову и у региону. Овако Неџмедин Спаихију, политиколог са Косова и Метохије, коментарише у разговору за Спутњик захтев Приштине Уједињеним нацијама да укине ову мисију која је од 1999. на Косову и Метохији.

ФОТО: Архива КиМ

Да ли вас изненађују коалиције које су склопљене међу албанским странкама — Рамуш Хардинај, Фатмир Љимај и Хашим Тачи у једној коалицији, Иса Мустафа, Беџет Пацоли и Иљир Деда у другој, а покрет Самоопредељење иде самостално…

— И било је очекивано и не. Очито је да су стране подељене, на оне које су учествовале у рату и оне које нису. Самоопредељење углавном чине млади људи.

Америка је више пута упозорила албанске лидере да „пазе која имена стављају на изборне листе“. На шта конкретно Вашингтон упозорава?

— Све је то у контексту Специјалног трибунала који се очекује да проради. Ту се, наравно, очекује да се „оштете“ неке странке чији су лидери произашли из рата. Ко ће све бити „прозван“ од стране Специјалног суда знаћемо кад тај суд проради. Видећемо како западне амбасаде на Косову размишљају после избора, да ли мисле да ће лакше слати у Хаг људе који су на власти или људе који су у опозицији. Постоји теорија да ако су у власти, неће због хапшења појединца организовати протесте и немире, што би се десило да су у опозицији.

Да ли је Запад утицао на формирање ових коалиција?

— Улога Запада је ту круцијална. То је био случај и у бившој влади, која је била производ Немачке и Америке. Без њих то није могло да се уради.

И Срби на изборе иду највероватније у више колона…

— На Србе се врши двострука пресија — и из Београда и из западних амбасада. Мислим да су Срби планирали да иду са најмање четири листе на ове изборе…

Мислите ли да ће формирање владе Косова ићи брзо и лако? Шта ће бити са српским листама?

— Није немогуће да ће покрет Самоопредељење одлучити ко ће бити на власти. Мислим, која коалиција… Али пре верујем да ће на то највише утицаја имати западне амбасаде. Они могу и да споје и да раздвоје политичке субјекте, како мисле да је набоље. Срби морају да буду део власти, без обзира на то ко буде на челу владе.

Како мислите да ће уопште да функционише сарадња Харадинај—Тачи?

— Они се не подносе међусобно, али главна улога није у томе, већ у чињеници да западне амбасаде имају круцијалну улогу у свему, па и када хоће некога да помире, они их и мире. Чињеница да су се они споразумели за мене је аргумент да је Запад ту одиграо кључну улогу.

Харадинај је био веома прецизан у томе да не треба наставити преговоре са Београдом у Бриселу. Ако буде премијер, да ли ће их наставити или не?

— Ако Харадинај буде на челу владе, преговоре ће морати да настави јер је то у интересу Косова, као и Србије и региона. Без обзира на све, мислим да ће се, у том случају, ти разговори одвијати много лакше и одлучније, и оно што се буде договорило биће и спроведено. То је, можда, још један од разлога да Запад подржи ову коалицију на челу са Харадинајем, јер у том случају не би нико протестовао због оног што је договорено. Ако би коалиција око Исе Мустафе којим случајем водила нову владу, било би договора у Бриселу, али не и спровођења на терену.

Али, како ће Харадинај да иде на преговоре у Брисел кад је против њих?

— Не верујем да су косовски политичари толико доследни да се држе изговореног. Наћи ће, сасвим сигурно, оправдање да промене став. А друго, неће ни смети да прекине нешто на чему инсистира Запад.

Запад такође инсистира и на томе да нема промена граница, па смо чули да нам се спрема „Велика Албанија“. И то са више места — Еди Рама, Хашим Тачи, Рамуш Хардинај, Јонуз Муслију, Албанци из Македоније…

— Искрено, та прича пре свега не занима никога у Албанији, у њиховој јавности. И на Косову је све мање оних које та прича занима. Једини који искрено у то верује је Муслију. Косово је „створење“ Запада. Без НАТО интервенције и без Запада не би постојало и не би било независно. Ово што сада албански политичари говоре је уцена Западу — ако нас не подржите на власти, ми ћемо да уништимо ваш пројекат — независно Косово. То изгледа сулудо, али то је чињеница.

Зашто мислите да једино Муслију искрено верује у причу о „Великој Албанији“?

— Положај Албанца на Југу Србије није на завидном нивоу… Зато што их Влада у Београду, ипак игнорише… Више се београдска јавност тиме бави, да, ето, ти „дивљи Албанци нешто раде против Срба“, да од њих долазе сви проблеми…

Па не прича Београд о „Великој Албанији“, него Албанци…

— Да, али на пример у Црној Гори се нико тиме не бави. Да је то озбиљан пројекат, онда би прво била угрожена Црна Гора…

Али Вилијам Вокер је рекао да има пројекат, и то на прослави странке Рамуша Хардинаја. Дакле, не идеја него пројекат велике Албаније…

— Господин Вокер је само један пензионер који жели да буде поново интересантан као што је то био у неком периоду, који тражи пажњу…

Па што онда није донео торту или цвеће, а не пројекат „Велике Албаније“…

— Човек одлази у пензију у одређеном тренутку живота, када га одређене виталне функције напуштају. Вокер је био значајан за Косово у пресудном тренутку, али он не представља никаквог нашег идеолога.

Да видимо шта ће бити са Србима на Косову и Метохији, који нису баш у завидном положају. Да ли ће, ако Харадинај победи, бити формирана ЗСО и како? По моделу договореном у Бриселу или по приштинском моделу?

— Приштина ништа не може сама да уради. Није Косово створено само од себе. Ниједна мала држава није створена сама од себе…

Ви заиста мислите да је Косово држава?

— Па јесте. У данашњем свету повезивања у пракси не постоји ниједна суверена држава. Чак ни Америка, која је највећа сила на свету, није суверена. Ни велике силе у свету нису тако независне и своје, а посебно мале државе. Мислим да је један од проблема тај што Срби никако да схвате да су мала нација…

Цео интервју прочитајте на https://rs.sputniknews.com/radio_sputnjik_intervju/201705171111213289-kosovo-izbri-srbi-albanci-haradinaj-brisel-vlada-/

 • Milutin

  Па овај арбанас износи оно што се њима свиђа и што желе а не прича како им се ближи крај ко и нато фашистима. Само се ви надајте у тај фашистички нато који је надувани балон који сваког момента треба да пукне. Исто као по графикону долази до врхунца а онда нагло пада. То је неминовност. Можете арбанаси само да жалите а имаћете много жртава.

 • Србин

  „Мислим да је један од проблема тај што Срби никако да схвате да су мала нација…“ – Неџмедин Спахиу

  „Величина једне нације мјери се, не по броју људи, већ по историјском учинку.“ – Коментатор СРБИН

  • Zoran Lekic

   Величина једне нације се мери не по јурцању са танџарама у њиви.
   Нација се гради кроз историју родољубиво у просперитету, слободи, социјалној правди, законима…Велика нација је она у којој се свако осећа као код себе и ужива мир.
   Овде нисмо баш нешто велики, благо речено, претанки смо…Зато овако раслабљени јер се практикује мафијашки „штакоризам“ па је нација паразитирана изнутра.
   Ја ни за једну лопину нећу да гинем, јер он мисли само на свој буђелар, а не на ближње!.

 • Zoran Lekic

  Вокер је пензионер, а не наш идеолог. Косово ће добити војску ако то НАТО буде желео. Харадинај ће наставити преговоре са Београдом ако постане премијер.

  Балкан је гротло будалаштина у којој племена различите вере и обичаја ратују ама баш за ништа. Неко зарађује продавањем џебане лудацима…Сви досадашњи ратови су нам то доказали. Ни у једном племену не блиста култура. Инфраструктуре су свугде разваљене и уништене, социјална правда је непостојећа, лопова у сваком племену има више но ли радника…Депоније ђубрета зјапе на све стране, на сваком углу прелепе балканске природе зјапи „СМРДЕКАНА“…То је најлепши доказ, да људи не верују ни у Бога, а сама некултура говори да су различите вере само параван за освајање територија и ништа више.
  На крају,
  Шта ће Шиптарима Кососво, када до саме Тиране на сваких 100 метара постоји по неколико бункера!, а Српске светиње су срушене и попаљене. Не подносим „особе“, горе, звери, које дигну нос на неку туђу територију и творевину, а живе у гомили ђубрета…Кад Шипос из канте за смеће скочи да отме туђи простор, а ни свој не уме да уреди – како би то било боље но оно што осваја. И освајате да би правили шта?…наставак ђубрета у којем живите, боље и не умете.
  Овде само је довољно да неко подплати неки ентитет и ето проблема. Како се нисте упитали, зашто те Енглезе и Немце неко не подплати да направе неред у својој земљи, „Мало морген“ ха!, код њих ни једно племе не сме ни да писне, а сви морају да поштују један закон…Само овде на Балкану сваки смрадоња може да изиграва ЋЕСАРА са туђим капиталом.