НА ДАНАШЊИ ДАН ЈЕ РОЂЕН Свети цар Николај Други који је од уништења спасaо Србе

16

Како је Цар Николај II Романов спасао Србију сигурне пропасти. Пропаст Србије претила је од "наших савезника"...

Руски цар Николај II Романов је био рођен 18. маја 1868. год- Он је  био један од ретких светских државника који су према Србији и њеном народу гајили искрене симпатије.

Споменик Цару Николају Другом Романову, Српском добротвору и спасиоцу, у Београду.

За разлику од својих претходника, који су се залагали за Велику Бугарску и то отворено показивали, Николај II је инсистирао на стварању велике и уједињене српске државе. Због тога је био омражен међу аустријским и немачким савременицима који су са Србима имали другачије планове. О његовим србофилским ставовима сведоче и речи министра иностраних послова Сергеја Сазонова, који је у пролеће 1915. године пренео нашим дипломатама речи руског цара:

Нећете ми замерити, господо, што сам пре свега Рус и што су ми најближи интереси Русије, али вас уверавам да сам одмах после тога Србин и да су ми најближи интереси српског народа… Заслуге Србије биће стоструко награђене. После рата она ће бити неколико пута већа него што је данас! Да ли је икад ико сумњао да Босна и Херцеговина нису српске земље? Зато се рат не може свршити, а да оне не образују целину са Србијом. Црна Гора је одувек била једно с њом, зато ће се и она, када се рат сврши, са Србијом ујединити у нераздвојну целину. Србија је тражила излаз на море, е па добиће га у широкој прузи у Далмацији, са старим Сплитом.

Своје пријатељство Николај II је показао и након 28. јуна 1914. године. Ултиматум Аустро-угарске је већ био на столу, пропаганда против наше мале краљевине је у Бечу радила пуном паром. Русија се, на лично залагање цара, одлучила да уђе у рат против Аустроугарске ако дође до напада на Србију. Николај II је инсистирао на одбрани Србије, иако је опомињан од својих војних експерата да Русија није спремна и да не може војно да парира Немачкој. Није се обазирао на њихова бројна упозорења да то може да резултира неуспехом, а у даљој инстанци и социјалним немирима.

Током рата, Русија је слала велике количине муниције, санитетске помоћи, храну и добровољце, али је такође притискала савезнике Антанте да и они помогну српској и црногорској војсци у њиховој одбрани. Николај II је представљао снажног српског савезника у будућој подели Европе. Штитио је интересе Србије, поготово од италијанских претензија на јадранској обали. Руски цар је директно заслужан за преживљавање српске војске током њеног повлачења ка Грчкој. Док су наши исцрпљени и промрзли војници стизали на јадранску обалу, француска штампа је писала како нема сврхе превозити људе који су већ практично мртви. У сећању на та дешавања остало је чувено ултимативно писмо које је руски цар упутио савезницима. У писму је запретио да ће Русија иступити из рата и потписати сепаратни мир са Немачком, ако савезници, а пре свих Италија и Француска, не пошаљу своје бродове и превезу српске војнике на сигурно. Енергично и кратко писмо Николаја Другог гласило је:

Уколико се српска војска одмах не избави из Албаније, Русија раскида савез са Антантом и склапа сепаратни мир са Немачком.“

Дведесет петог октобра 1917. по старом, односно седмог новембра по новом календару, почела је Октобарска револуција. Довела је до краја Руске империје и утицала да Русија изађе из рата 3. марта 1918. године.

Дошло је до крвавог грађанског рат и интервенције западних монархија. Због огромног значаја царске породице целокупна фамилија, рачунајући и четири кћерке и четрнаестогодишњег сина наследника Алексеја, под изговором да иду на сликање, стрељана је од стране комунистичких власти 17. јула 1918. године. Због овог стравичног чина руска црква је прогласила Николаја Другог и чланове његове породице за свеце.

ИНИЦИЈАТИВА ПОРТАЛА „СРБИН ИНФО“ ПОСТАЛА СТВАРНОСТ: Подигнут споменик Николају Другом Романову

 • Kriticar

  Jel to onaj sto ga njegovi Rusi ubili?

  • Војвода Луне

   Тема је толико узвишена да чак немам потребу ни да те опсујем.

 • perungromovnik

  Вечнаја Памјат Великоме Цару! АМИН!

 • Simerijanac

  Слава му и милост. Због Срба је жртвовао и себе, своју породицу и Русију. Александар Карађорђевић је због себе жртвовао Србе и Србију. Посљедице његове творевине и дан- данас осјећамо.

  • Kriticar

   Tebi su posledice na mozgu

  • Војвода Луне

   Ко је убио Александра? И зашто га је тај неко убио?

  • Simerijanac

   александар је створио југославију.
   александар је по националности био југословен, није био Србин.
   александар је схватио југославију као националну идеју, комунисти су је нпр. схватили као државотворну ( и једни и други су ми лично, исти).
   александар је укинуо државност Србије.
   александра је убила његова творевина, односно њени сурогати. Јер, да није било те творевине сигурно неби био убијен барем од тих људи на тај начин и због тога.
   александар је уствари, убио сам себе. Али његова смрт није битна, битна је смрт Српског народа која је започела његовим чином.

  • Војвода Луне

   Moже ли мало конкретније? Ко је убио Александра? Ко је пуцао? Која организација (или организације) је организовала убиство? И на крају – зашто је убијен?

  • Simerijanac

   Убиле га усташе са којима је правио заједничку државу, што никако не амнестира његову гре’оту пред Србима.

   Да није југославију направио вјероватно тако ни завршио неби. Његов чин од 1. децембра 1918. године ( горд, мегаломански, дубоко егоистички) је почетак низ узрочно посљедичних веза катастрофалних и трагичних по Српски народ.

   Уствари, југословенизам у било ком облику ( монархистичком, комунистичком или неком недај Боже трећем) је кобан по Србе.

  • Војвода Луне

   Ко је рекао да лажеш?! Ми расправљамо о историји, зашто би лагао. Видим да си искрени патриота. Можда је више реч о погрешној интерпретацији историје? Можда исувише острашћено и ирационално посматраш неке догађаје.
   Хтео бих да те подсетим на неке чињенице.
   Зашто Александар и Пашић нису направили Велику Србију? Зато што им нису дозволиле велике силе. Русија се 1918. давила у грађанском рату. Француска није била довољно јака да се одупре жељама Енглеске. Израњала је и нова велика сила – САД. Из истог разлога ни Дража није успео да створи Велику Србију. А хтео је. Такође и Милошевић. Зашто ми сада не можемо да вратимо све своје територије, почевши од Маћедоније, преко Космета, Црне Горе, Босне, па до Лике и Кордуна? Из истих разлога. Мале државе и малобројни народи кроз историју играју онако како им велики свирају.

 • Ана

  Слава и вјечна хвала цару и свим страдалим Романовима!

 • Оливер

  Слава цару Николају и Русији!