МУСЛИМАН ПЛАТИО ОБНОВУ ЦКРВЕ СТАРЕ 700 ГОДИНА: Хтели су да ме избаце

42

Хусо, како га зову пријатељи, је платио све што је досад изграђено и истраживано из свог џепа. Како каже, нико од надлежних из Федерације БиХ и саме државе није хтео да учествује у томе.

Црква стара најмање 700 година пронађена у Бугојну велико је откриће, али исто тако велики је потез што је њену обнову у потпуности платио Хусеин – Хусо Смајић (64) из Бугојна, који о овом здању редовно брине.

Приликом откопавања на земљи Смајића је поред остатака цркве пронађено и 12 покојника, од којих је један број био прекривен свилом, златом и баршуном, тако да је сигурно да се ради о краљевској породици. Претпоставља се да је у првом гробу, највећем и најраскошнијем, сахрањена краљица Јелена Груба, која је престо наследила од супруга и која је владала у периоду од 1395. до 1398. године.

Хусо, како га зову пријатељи, платио је све што је досад изграђено и истраживано из свог џепа. Како каже, нико од надлежних из Федерације БиХ и саме државе није хтео да учествује у томе.

– То је наша стварност, ми ћемо пре пустити да овако нешто пропада него да овде имамо толико туриста да не можемо проћи. То је ваљда та политика која нам долази из Сарајева – каже Смајић.

Земља у којој је пронађено историјско благо у власништву је породице Смајић од 1953. године. Купили су је Хусини покојни родитељи и даље пренели њему, који је сасвим случајно открио шта се налази пар метара испод земље.

– Радили смо на акумулацији за једну малу централу овде и тако дошли до првих открића – говори Хусо.

Стари град Весела стража, како је прави назив богатог локалитета, сада је место достојно сваке похвале. Стара црква је сређена и очувана од заборава, ту су и велики крст, слика Исуса, звоно, конак и мали објекат укопан под земљом где су уредно очишћене кости свих покојника.

– Поп Славиша је велики човек и прави пријатељ, а данас је таквих мало – тврди Хусо.

Због тога што људе не дели по вери и нацији Хусо је, каже, имао доста проблема, стално слуша погрдне називе који су му упућени, приче како га треба избацити из Исламске заједнице и слично, али он не мари.

– Шта ја знам што се тако понашају, ваљда им смета та црква што се гради – истиче Хусо.

Колико га не интересују приче злонамерних, како каже, показао је и тиме што радо звони на звонику изграђеном поред старе цркве, јер за Хусу црква коју гради није ништа негативно него објекат толеранције, љубави и мира.

 

На Васкршњи понедељак на Веселој стражи су имали изложбу експоната и дружење. Хусо каже да је позвао представнике све три највеће конфесије у БиХ, али да се “његови” нису одазвали.

– Сви су се одазвали осим припадника Исламске заједнице. Стварно не знам шта је са тим људима. Не разумем такво понашање, а овамо се стално прича о суживоту и целовитој БиХ – каже он.

  • Баш то ме је навело да коментаришем у одговору у коме сам му понудио да прочита и погледа неке адреса на јутјубу које „слободни“ западни медији не смеју да објаве, или исеку сцену и напишу оно што им одговара, као у случају кад је балија оборио своју жену и дете између шина на прузи и западни медији су исекли само слику када га полицајци одвајају од жене и дали су коментар да је то непотребна грубост полиције према „јадним“ мигрантима. Брате, све Рачак до Рачка.

    • Велика Mетла

      Нису наши преци били не информисани када су изјавили „западу је мајка лаж,а отац обмана“! И нису то они тек тако изјавили,него су,сигуран сам,дуго разматрали и размишљали да ли је то баш тако! Та западна багра,пре свега америкењци,су такво зло какво није било у људском роду,управо и потврђују ову изреку наших предака! СВЕ им је гола ЛАЖ! СВЕ!

    • Још једноставније – У латина вере нема! (У смислу не сме им се веровати, а не у религиозном смислу)….