ГАРДА ДУШАНА СИЛНОГ: Време кад су Немци ратовали за српског цара

31

Постојало је време када су Немци ратовали за српског цара. И то не било који Немци, већ тевтонски витезови прослављени на турнирима и двобојима. Услов је био и да буду високи преко 2 метра.

Творац најмоћнијег царства на Балкану и једне од тада најмоћнијих сила Европе српски цар Стефан Урош IV Душан Немањић, познатији као цар Душан Силни, остао је забележен у историји по уздизању српске државе на пиједестал царевине; доношењу законика, који је био један од ретких и најнапреднијих у средњевековној Европи; уздизању спске архиепископије на ранг патријаршије и ширењу Србије на огромну територију.

Душан Силни био је тема историјских проучавања и инспирација уметницима од свога доба до данашњих дана, међутим, постоји детаљ из Душановог живота и устројства државе и војске, који је мало познат и добрим познаваоцима средњевековне Србије.

Још у време док је био краљевић и као престолонаследник српског престола владао Зетом и Приморјем Душан је формирао своју личну гарду, касније названу „Алеманска гарда“ према називу за Немце који је употребљаван у средњевековној Србији.

Цар Душан Силни био је изузетно висок човек (2,14 м, како су показала мерења његових костију), знатно виши од тадашње просечне висине мушкараца на овим просторима која је износила од 1,65 до 1,70 метара. Услов за кандидате за његову гарду био је да имају најмање 2 метра висине. Само један гардиста смео је да буде виши од самог цара Душана, а то је био барјактар, иначе Швеђанин. Колико је он био висок и снажан може се само претпоставити, ако се узме у обзир да је у Хиландару сачуван Душанов барјак, троугаоног облика, димензија 3 са 4,5 метра, од осам слојева тешке свиле, са крстом на врху тешким 4,5 кг и на копљу дугачком 6 метара! Сам барјак је тежио више од 40 килограма! Замислите човека који је морао да на коњу у једној руци носи тај барјак, док би у другој носио тешки српски средњевековни мач и бранио заставу.

„Алеманска гарда“ била је састављена претежно од Немаца, тевтонских витезова, доказаних у борбама, двобојима и на турнирима, уз нешто мало Италијана, Швеђана и припадника других народа.

Капетан гарде био је Палман Брахт, рођен око 1290. године у Штајерској, на територији данашње Аустрије. Био је племић и носио је звање “Teutonicus Capitanus gentis armigens”, тевтонског капетана. Остало је забележено да је рођен са дефектом усне, познатијим као двострука зечја усна.

Палман Брахт је детињство и младост провео у очевом замку, а са 13 година је постао паж. Три године касније ступио је у службу Хајнриха III од Истрије, која је потрајала до 1310. године, када се, због смрти оца, враћа у домовину и ступа у службу Хабзбурга, кнеза од Аустрије, који га на церемонији удавања своје ћерке проглашава за витеза.

Зна се да је са 27 година у Венецији оперисао усну због неузвраћене љубави неке штајерске грофице. Разочаран у љубав, Палман постаје пустолов. Учествује на турнирима у Немачкој где у борби губи један прст.

У намери да дође до Свете земље, пут га је нанео кроз Зету и Приморје где 1331. године упознаје краљевића Душана, ступа у његову службу и постаје капетан „Алеманске гарде“, коју ће наша традиција упамтити и као „Палманове витезове“.

Историја је потврдила да је учествовао у боју на Неродимљу, у којем се Душан сукобио са војском свог оца краља Стефана Дечанског, након чега је од оца преузео престо.

Палман је у „Алеманску гарду“ довео и своје рођаке, његов сестрић Георг предводио је чету „Алеманске гарде“ у гушењу буне зетског војводе Богоја и арбанашког кнеза Димитрија Суме, а сам Палман блиста у биткама за Струмицу, Прилеп, Охрид, при опкољавању Солуна, освајању Сера, Халкидикија, Тесалије, Епира, Београда… Није било српске битке без Палмана, који је постао Душанова десна рука.

„Алеманска гарда“ била је толико силна војна јединица тога доба да постоје записи да је Душан Силни сам са својом гардом угушио побуну у данашњој Албанији, обишавши је целу за само 28 дана.

Неки историјски извори наводе да је Душан имао преко 3.000 најамника, углавном Немаца и Шпанаца. Остало је забележено да је Душан из Венеције наручио 300 оклопа за своју гарду.

Палмана Брахта насликао је и Паја Јовановић, заједно са гардистима на сликама „Крунисање цара Душана“ и „Женидба Душанова“.

Након смрти цара Душана, његов син Урош није желео да држи најамнике, па је Палман ступио у службу Душанове сестре Теодоре у чијој служби је био до своје смрти.

Последњи пут име Палмана Брахта помиње се у Дубровнику 1363. године, када му је један властелин тестаментом оставио 40 перпера.

 • Kodza Milos

  У време Средњевековне Србије, Германи су били углавном дивљи и недорађени народ. То се нарочито односило на оне острвске, данас тзв Енглезе. Континентални Германи су били први прави гастарбајтери у богатој Средњевековној Србији где су се бавили рударством (Саси) и у једном броју као најамници попут Палмана. Најмљени су јер су били одана гарда и предани радници. Ток по нас несрећне историје ће да преокрене ситуацију. Данас су Срби најбољи и најцењенији гастарбајтери у Немачкој. На нашу жалост нисмо ни дивљи ни недорађени тако да су нам шансе за опстанак мале.

  • Ne Košta,nikako.
   To je bilo u rimsko vreme.
   Katedrale u Kelnu i Ahenu su čudo arhitekture.
   Ovo ostalo je tacno.samo što niko ne bi unajmio Sase da nisu bili izuzetno obučeni i efikasni.
   Prosta logika.

  • Kodza Milos

   Последњи траг којим званична историја показује Србе као староседеоце данашње немачке земље је Вердунска конференција. Сорбија је земља која се ту простире од Северног мора све до Средоземног. Наравно, на енглеској и немачкој верзији Википедије ћеш наћи да Сорбе (Лужичке Србе) не треба бркати са Србима. Интересантан је податак да они себе зову Србима а нас нас на Балкану “Јужним Србима“’. Дакле ко је градио горе поменуте катедрале је велики знак питања али да су Немци сами, тешко. Велика већина данашњих Немаца су вероватно германизовани Срби.

  • To je tačno.
   E vidiš,Rim mi je struka i to baš baš.
   Pretorijancima ništa nije proveravano, čak imam spisak imena pretorijancima iz Sirmiuma,Srema:
   …Viator
   …Publus aelius natalis
   …flavivus messius
   …Herculian,
   …Titus iuvencatus,
   …Avrelivs vervs,
   …Avrelivs septimvs,
   … Avrelivs lvpvs,
   …M.a. Valentinvs,
   …A.clarinvs,
   …A.maximvs.( dr Petar Milošević, arheologija i istorija Sirmiuma,matica srbska ,novi sad,2001.)
   Jedina razlika je bila da su njihove dve Kohorte bile zadužene za bezbednost grada Rima ( ne cara!) I da su dobijali platu od dva denara na dan,a običan legionar 8 1/2 asa,a to je ooooogromna razlika.
   Najbliži caru,kao telohranotelji bili su Custos Imperatorum,bilo ih je samo 120.
   Ovo pretorijanci,je zasluga filmova.

  • Kodza Milos

   Добро је што имаш списак и што си како кажеш стручан али начело остаје исто. Преторијанци су у време и око времена Републике углавном били лична гарда императора тј цезара и његова елитна војна резерва. Сви су бирани на подручју матице дакле Италије. То је поента приче. Душанови преторијанци су прелазили хиљаде километара из званично несрпских земаља. Опрости ако грешим јер ја нисам толко стручан.

  • Ne „kako kažem stručan“ ,na disqusu imas moj profil,i moj blog i sve ostalo,ja sam dr Radovan Kovacevic ,čovek koji je najpoznatiji po tome što je u tekstu „zemlja sinova sreće“ ,prvi pisao o rimskim carevima rodjenim u današnjoj Srbiji.
   Pretorijanaca nije bilo za vreme republike osim za vreme Lucija Kornelija Sulee Felixa,a to je sasvim druga priča.
   Napisah ti da su protector Augusti bili lična garda,ti opet o pretorijanci a,oni su samo bili policija Rima.
   Cenim te kao komentatora i to bas,ali ovo sa područja Italije,je potpuna budalaština.Pa lepo to dadoh spisak pretorijanaca iz Paonije secunde,sad mi nije jasno sta uopste izvofis i pokusavas?!
   Kakve su ti to kvazi info?!
   Pa svaki brucoš to zna jbt!
   Molim te da bar meni ne pišeš pausalno,ako ikako može ?
   Pa imas tribuna protector avgvsti koji je napisao „res gestae“,istoriju carstva u sopstveno vremena,Amijana Marcelina.
   Moraš razlikovati i poznavati rimsku vojsku,a ti je zaista kompleksno.ali kad jednom uhvatis nit,znaš da je logično i prosto.
   Nacelo nije isto,ako su Austrijanci iskvarili ime Maximian ,sto znaci nešto,u Maximilian što ništa ne znači sna baš ništa.
   I nikakvom načelu ne možemo diskutirati ukoliko ne razumes osnove klasične istorije i arheologije.
   Pozdrav i svako dobro.

  • smireno

   A sto ne stavis svoju sliku na avatar a za nik svoje puno ime i prezime, da se mi citaoci ne zbunjujemo? Svaka cast za znanje i komentare.

  • Izvini,ali bla bla…J bg izvini.

  • Kodza Milos

   Докторе, нема проблема, не брини. Не би да улазим у полемику која у најмању руку није тематска. Ухватио си се за појам Преторијанца непотребно искључиво, ко пијан плота. Нећеш ми замерити на размишљању али ти си промашио и место за своје покровитељско размахивање јер ми овде нисмо твоји студенти. Шта више, уопште ме не интересује јеси ли ми саговорник зидар или доктор историје, читам разложност коментара. А фабулу мог коментара, како ви Римљани кажете, си увелико промашио. Жив ти мени био и свако добро. Поздрав и одјава.

  • Uhvatio se jer treba svaku pojedinost iz prošlosti prikazati realno.
   Razloznost se ogledala u pretorijancima kao ličnoj gardi,a to nikako nisu bili,a ti ih dva puta ,u dva komentara,spominjes plus dodatak o regrutaciju samo iz Italije,što nije tačno.
   Naravno da niste moji studenti,sreća vaša.
   Malo se šalim,ali zaista sreća.
   A sreća je što i ne predajem nigde,ja sam freelancer

   Pozdrav i svako dobro i tebi.

 • Destroyer

  Тевтноци су се истакли у ратовању против Словена и насилном покрштавању и уништавању старе вере тако да …

  • Danci,brate,Danci najviše,tevtonci su bili istočnije i veoma,veoma kasnije.
   Gresis u najmanje 4 veka,najmanje.

 • Sreten Srex

  Ako se dobro secam,Dusan nije bio toliko visok,bio je oko 170-180cm,tako nekako,to je tada bilo visoko.

  • Neeeee,imamo bre osteolosku analizu.
   Po butnoj kosti (sačuvana je) visina je 220 +/- 3 cm.
   Pobogu,imaš naučne radove o tome.
   I analiza se vršila na dvojici ,car Dušan i despot Stefan (279 cm)
   Nemoj tako pausalno odvaliti.

   Znam ja da na netu i pekar može biti istoricar i moler hirurg,ali zaista si lupio.

 • Dijasporac

  У то време није постојала држава Немачка или народ који су се звали Немцима.

  • Država nije,ali narod jeste radpodeljen na male drzavice,na primer članovi lige gradova Hanze su od nas nazivani alemanima,kako to objašnjavas?
   Ako objasnsis idemo dalje da pitanjima…

  • Dijasporac

   Зашто су их звали тако? Ја колико знам постојале су те државице али су и они међусобно ратовали. Не верујем да су имали један назив за све. Једино можда, Германи али то није исто као Немци.

   ПС: Имаш ли заиста докторску титулу из Археологије и Историје? Онда да знам ко коме треба да објашњава! ;) Шта си специализирао?

  • Tri phd iz arheologije,ništa iz istorije,ali imam još dve phd iz istorije umjetnosti ( vizantijski mozaici 6.veka).
   A zašto je to uslov?
   Pa ovde n Jan jednog arheologa osim mene.
   Pekari i metaloatrugari pišu ovde i sad ja baš moram da imam.
   Imam brate i to baš baš u bg:)

  • Perun

   Pekari i metalostrugari pišu ovde i sad ja baš moram da imam sve,ali eto imam :)))
   Imam brate i to baš baš u pm:)
   ————-

   Paralele

   Pročitah tvoj komentar i setih se ovog pisanija.
   ———
   Profil pravopisnih ego-manijaka
   Osuđivanje omalovažavanje ljudi koji su omašili slovo u kucanju na Internetu i nazivanje istih “nepismenim idiotima sa dva razreda osnovne” je isto kao da pokušavamo da osuđujemo ljude koji imaju loš rukopis. A koliko znam, među ljudima sa lošim rukopisom ima mnogih akademika, doktora nauka i ostalih vrhunskih intelektualaca.
   Sa druge strane, imamo isfrustrirane pojedince ogromnog ega, želje za validacijom i uzdizanjem sebe, koji sede za svojim računarima kao zapeta puška i jedva čekaju da neko negde napravi jednu ovakvu grešku.
   Tog momenta oni su presrećni što su dobili priliku da još jednom uzdignu sebe iznad ostalih i da izmasturbiraju po sopstvenoj sujeti.

   Istog trenutka koriste tu priliku da opale šamar osobi sa druge strane koja je slučajno podmetnula obraz.

  • Dijasporac

   Добро, онда ништа! Ако ти је мрско објашњавати не мораш, молим лепо! Нисам ти ваљда извадио око ако сам те питао да ли имаш титулу. А без обзира на титуле требао би да останеш нормалан. Поздрав!

  • Hoćeš da kažeš da nisam normalan što ne govorim o titulama koje možeš da izguglas i pretražis ako se i malo razumes u komp?!

   Ne ,brate,ti onda nisi normalan.
   Izvini,ali tako ispada.

   Zaista mi glupo da sto puta pišem o tome.

  • Dijasporac

   Ниси нормалан што се тиме толико хвалиш. Питао сам те да ли заиста имаш то што си навео, шта би ја ту сада тражио? Када си то мени сто пута писао? Ако мислиш уопште на овом сајту, мислиш да ћу ја сада да претражим твоју целу историју коментара да бих сазнао о коме се ради? Као што рекох, ако ти је мука да пишеш, ти онда и немораш. Из глупости дођосмо сада на препуцавање.

   Свако добро, поздрав!

  • Hvala na odgovoru posle 3_4 dana,a videh da si bio tu.
   Zaista ne shvatam da je nekome toliko vremena trebalo da smisli ovakav odgovor.
   Svako dobro i tebi.
   P.s.
   Zamolio bih te da odvajss negaciju od glagola da bi se bolje razumeli.
   Pozdrav.

  • Ja napisah sta sam i ko sam imenom i prezimenom,telefonima i adresom…
   Ajd sad ti…
   Ako ne napises kukavica si,ništa lično,ali ispada tako,jbg.

   U vezi teme,to rascepkavsnje ništa ne znači u vezi naći je,pa Konstantin Dejanović je bio na turskoj strani na Kosovu.
   Ne pije ti vodu priča.

 • djole

  Jel to sve od nemih Nemaca :-)?

  Da li je slucajno da se forsira nemacka garda i prijateljstvo u zadnje vreme?
  Ko su ti Alemani? I zasto ih zovu Alemanima? Da li postoje neki drugi nazivi za Nemce? Koliko li je tih plemena, kraljevstava i dr u to vreme? Do kada vecinski zivalj Stajerske predstavljaju Slaveni, a kad dolaze Bavarci u to podrucje? Ko su Kranjci i odakle dolaze u podrucje Slovenije i Krajine pod pritiskom Habzburgovaca?

  …..рођен око 1290. године у Штајерској…….

  Mislim da bi Felixbar obavezno na ovu tematiku trebao da pusti par reci na „papir“….hvala……

  • Hvala,evo me.
   Ne postoje francuski alemani.
   Alemani su starosrpski naziv za Nemce,a za Francuze je Fruzi ( od toga fobidmo i Fruška gora).
   Bilo je tačno pet Francuza i zvali smo ih „Fruzi livadisci“ ( francuski vitezovi)
   U dubrovačkom lamenta fortis imamo ceo spisak,potpun,te garde,bilo je trojica vodja,prvi i vrhovni je bio Palman Braht,druga dvojica Palmanova brat Herman i spanac Mendoza.
   Uostalom u to vreme stranci u gardi su bili normalna stvar,kralj Milutin je imao hriscanskog Turčina Meleka,vizantinci varjage -vikinge ( njihova govna „Bogorodice djevo“ je usla čak u crkveno pojanje) nikakve misterije tu nema.

  • Zaboravih,na mom blogu imaš jedan rad o romanu koji sam slučajno otkrio.
   Rad se zove po romanu „siculus aventuroso ciciliano“.
   Srednjovekovn roman o italijanskom najamniku kod cara Dušana,pisao ga je najbolji prijatelj Dantea Alighieria,Bozone da Gubio.
   Roman je u 19. Veku reprintovan i bio veoma popularan u Italiji.
   Na mom blogu imaš ceo tekst i fotografiju naslovne strane reprinta.

  • Miro Miro

   da li mozes dati link od tvog bloga

  • smireno

   Aleman = All Man = Svi ljudi. Ja cenim svi oni koji nisu tvoji, po principu kao sto su Barbari (Varvari) svi oni koji nisu (anticki) Grci. Francuzi danas za Nemacku kazu Alemania ( a ne Deutchland ili Germany). Moze biti Italijani isto, nisam siguran…
   A car Dusan je bio car Srbima, Albancima i Grcima tako da sva tri naroda mogu da ga prisvoje, ako treba. Prosecan Srbin (ali i Albanac i Grk) je bio metar i zilet a OVAJ preko dva metra, znaci nisu od iste sorte. Mi se vatamo da je nas jer je pravoslavac. Al i Grci su pravoslavci a najznacajniji manastir mu je u Grckoj. Jedino moze da se vadimo da je (valjda) pricao srbski jezik. Znaci, hrvati su Srbi.
   Sve u svemu … lud zbunjenog.

  • Soko Sokolov

   Чија је лоза Немањића? Ја учила да је српска. Па ако је из лозе Немањића, а јесте, онда може бити само Србин.
   ВИКИПЕДИЈА
   1. „Већ 1332. године Душан је освојио град Струмицу. Захваљујући саветима византијског пребега Сиргијана освојени су: Прилеп, Охрид.“
   2. „Српска војска је освојила град Сер 25. септембра 1345. године. Освојена је и Халкидика, укључујући Свету гору Атонску. Увидевши да је Византијско царство ослабило, Душан одлучује да на рушевинама Византије подигне империју.“
   3. „Кантакузин је успео да 1347. године постане византијски цар. Он као и сви учени Грци Душана назива „српским краљем”, јер је сматрао да је у хришћанској васељени једини цар – византијски цар.“
   А што се тиче Хрвата, огроман проценат њих је српског поријекла, само што су покатоличени. Хрвати то неће никада признати, као и муслимани, већ измишљају нову историју…………..