Прочитај ми чланак

ЗАМЕНИК БУГАРСКОГ МИНИСТРА салутирао „а ла Хитлер“ пред воштаном фигуром официра..

0

ПАВЕЛ ТЕНЕВ СЕ ПРОДАЈЕ ЗА ПАТРИОТУ, А „ИСТАКАО“ СЕ У МУЗЕЈУ „ГРЕВЕН“ У ПАРИЗУ

ЗАМЕНИК бугарског министра регионалног развоја – Павел Тенев – нашао се у епицентру скандала који је сам изазвао.

Скандала који је платио сопственом оставком, а који много шта говори о стању ствари у самој Бугарској, а и о неким тенденцијама у Европској унији у коју је Софија била примљена преко ноћи. Само да би била одвојена од Русије и заштићена од „руског утицаја“.

Господин Тенев поднео оставку за нешто што је учинио пре девет година, али се управо открило. А открило се захваљујући томе што се на интернету појавила фотографија о његовој посети Музеју воштаних фигура „Гревен“ у Паризу у којем се он баш EU-ропски истакао.

Јер, када се нашао испред фигуре официра Вермахта – Тенев је салутирао у ставу „мирно“ и са руком подигнутом за прави „хитлеровски поздрав“.

Бугарски, а и немачки фашисти, били би на њега поносни.

Наравно, одмах су се огласили критичари.

Сам Тенев је био позван код новог-старог бугарског премијера Бојка Борисова. По изласку из његовог кабинета, изјавио је:

„Ја нисам присталица филозофије фашизма. Усликао сам се испред оне фигуре у Паризу шале ради. Међутим, пошто створена ситуација негативно утиче на владу Бугарске – подносим оставку и сматрам да је то исправна одлука“.

Оставку Тенева прва је затражила Бугарска социјалистичка партија. У писму Борисову, упозорила је: „У влади нема месту човеку који се цинично и дрско фотографише у ставу за нацистички поздрав. Не могу се правити шале са сећањем на жртве нацистичке чуме“.

Све је утолико симптоматичније што се Тенев у својој земљи свих година продавао за патриоту.