СРБИ ПРАВЕ ОРУЖЈЕ СА РУСИМА И КИНЕЗИМА: Крупан корак у развоју система наоружања

7

Улагање странаца у наменску индустрију у свету нормална је пракса. То би за Србију значило крупан корак у развоју појединих система наоружања.

Када је после недавне посете Москви указао на нове могућности српско-руске сарадње у војној индустрији, премијер Србије Александар Вучић је ових дана и у Пекингу указао заинтересованост за партнерство у наменској производњи.

 

На састанку с представницима Поли групе, са којима је разговарао о војној индустрији, Вучић је кинеске саговорнике обавестио да ће Влада Скупштини Србије на усвајање предложити закон по којем ће бити дозвољено улагање иностраних компанија у нашу војну индустрију до 49 посто.

Шта ће за Србију значити дозвола за улагање странаца?

Саговорници Спутњика су сагласни да нови Закон о производњи наоружања и војне опреме може само да буде од користи нашој наменској индустрији, која слови за битан сегмент развоја српске економије.

Посланик у Одбору за одбрану Скупштине Србије Зоран Драгишић каже да је могуцћност да се улаже у наменску индустрију, да се она докапитализује, добродошла, поготово што се од ње доста очекује.

– Наменску индустрију посматрам као бизнис. Србија има шта да понуди, и улагања у нову опрему и капацитете су добродошла – истиче Драгишић за Спутњик.

Он каже да највећа очекивања у том питању има од Кине, која у овом тренутку једина располаже здравим новцем, наравно, додао је, то што сви могу да улажу само може да отвори питање здраве конкуренције.

– Дај боже да стигнемо до производње од три милијарде долара годишње, па да зарадимо и ми и они који улажу. Свако ко улаже може да дође по профита, али 51 одсто наменске значи да она припада Србији – истакао је посланик у Одбору за одбрану.

Аналитичар Андреј Млакар, стручњак за област наоружања, за Спутњик каже да је улагање странаца у наменску индустрију у свету нормална пракса и околност.

То би за Србију значило крупан корак у развоју појединих система наоружања, истиче он, не спорећи да би отварање тржишта наменске индустрије за странце могло да доведе до „преплитања разних игара и сукоба њиховог интереса“.

Тржиште наоружања је доста специфично и влада немилосрдна борба када су у питању системи наоружања, све зависи које ц́е компаније ући, каже Млакар за Спутњик.

Развој међународне сарадње

Са Западом, посебно са Французима и Немцима, он види могућност сарадње у производњи артиљеријских система који су нашој „Нори“ конкуренција, али у наступима према трећим земљама то би било могуће реализовати, а ми бисмо добили на технологији која нам сада није доступна, сматра он. Са њима види и могућност модернизације, поготово авиона „Супергалеб“.

Сарадњу са Русима, додаје он, већ имамо. По мишљењу Млакара, лиценцирана сарадња када су у питању топови калибра 30 милиметара, његова модернизована верзија, могла би да буде саставни део наоружања Војске Србије ако би „Лазар“ једног дана ушао у серијску производњу.

Тако би нам било доступно оно што немамо, напомиње он, а подсец́а и на то да смо оријентисани на руске авионе, што би значило да би могао да буде поједностављен њихов ремонт и доступност савремене електронике.

Тај аналитичар напомиње да је кинеско тржиште засад доста затворено за Европу али не треба искључити могућност њихове заинтересовани за сарадњу.

Ту је проблем, сматра он, што Кинези захтевају одређене количине и питање је да ли ће наша наменска индустрија бити способна да покрене ту сарадњу.

– Генерално, могућност улагања странаца у нашу наменску индустрију је широка тема. Ја бих се томе надао јер би конкурентност српског наоружања била знатно вец́а и квалитет пласмана на поједина тржишта би био ефикаснији јер би систем убеђивања и лобирања, странци вероватно преузели на себе, па би то подигло референце српске наменске индустрије – каже Млакар.

Но он, као ни Драгишић, не виде опасност да би улазак странаца могао да значи да би српска наменска индустрија била руковођена њиховим интересима.

Наменска индустрија Србије

– Наменска индустрија се, пре свега, руководи према потребама тржишта. Неће странци преузети сво тржиште и не бих ја страховао да ће они нама узети нешто. Тржиште се укрупњује и пре свега се цени квалитет, брзина и доступност појединих борбених система у оваквом свету какав је данас – каже Млакар.

Иако нацрт новог Закона о производњи наоружања и војне опреме Влада Србије још није разматрала, министар одбране Зоран Ђорђевиц́ је недавно изјавио да је доста страних инвеститора већ показало интересовање.

Компаније из Кине, САД, Италије и других земаља заинтересоване су да дођу у Србију и да отворимо и заједничке компаније и да уђу у власничку структуру неких компанија наменске индустрије, рекао је Ђорђевић.

Наменска индустрија Србије, у којој је у 21 фирми запослено око 7.000 људи, прошле године је извезла наоружање и војну опрему у вредности од 483 милиона долара. Извоз расте из године у годину. У 2012. је, на пример, био вредан 153 милиона, а у овој се очекује да инкасирамо 510 милиона долара.

 • моћни Ђоле Јанговић

  Сунце ти јеебем, па има ли иједног текста о наменској индустрији и војсци без да се нешто не пита оног дебила Драгишића! ???
  Златановићу, ако забога знаш, поштеди нас ове другосрбијанске багре, да ‘оћемо да читамо њихове тупаве баљезгарије, читали бисмо Бљуц и Информер… А ми се уздамо у твоју добру душу…:(

  • Велика Mетла

   .ебеш душу,шницла је важнија!

 • E. Lirsch

  A vaginalni kvisling kupu’e belgijske puske … i cizme BOG te mazo. Ne rekose cije su prouzvodnje. Dal ce ovaj sljam na sud. E da mi je da docekam.

 • pepealehandro

  Неко је окачио овај видео клип који универзално описује ситуацију код нас.
  -Јел’ ти гледаш телевизију?
  -Гледам ал’ нисам глуп као ти да верујем!

  https://www.youtube.com/watch?v=JNbwaHH0eA4

 • SlavenMilanov

  samo da se omalterišu ona vučićeva fabrika mikročipova i „srpski mercedes“ pa krećemo na proizvodnju oružja…
  Prvi prototip novog naoružanja se oečkuje kad i oni ruski mig-ovi….

  • моћни Ђоле Јанговић

   Јеебе их само фасада… И само још да тетки однесу лек, и вадикалска фабрика напредног наоружања почиње да штанца промају…:)))
   Јес да је мало невидљива као и они невидљиви мигови, али ајде… Овај народ гута све к’о крмача масан трулекс.

  • Велика Mетла

   Ако то оружје пуца,као што миг-ови летУ,наХебали смо!