Прочитај ми чланак

САХРАНА ПОКОЈНИКА У САКСИЈАМА: Постани дрво када умреш!

0

Италијански покрет Цапсула мунди започео иницијативу да се људи полажу у капсуле из којих ће нићи права шума, која ће заменити надгробне споменике и тако очувати природу и планету

Покојници би ускоро, уместо да буду сахрањивани у гробовима, могли да буду сађени у земљу, где би, условно речено, наставили живот као – дрво!

Италијански покрет Цапсула мунди започео је за многе бизарну иницијативу да се, уместо класичног сахрањивања, људи полажу директно у земљу или саксију.

Стрпају тело у капсулу

– Реч је о томе да се наши најмилији постављају у махуну или капсулу у облику јајета, која је од биоразградивих материјала. Уколико је пепео покојника у питању, он ће се чувати у малим капсулама, док ће тело, у феталном положају, бити постављено у веће махуне, које ће онда бити сахрањене као семе у земљи – објашњава се на званичном сајту овог покрета.

Како наводе аутори пројекта, дрво које ће бити засађено са махуном бираће сами „корисници“ за живота.
– Дрво ће бити засађено на махуни и служиће као спомен на покојника и као наслеђе за будућа покољења, али и будућност наше планете. Породица и пријатељи ће наставити да се брину за дрво док расте – објашњавају и додају да ће ово решити проблем масовног ширења гробаља.
– Хладан и сиви пејзаж који видимо данас прерашће у живописне шуме – наводе аутори.

Нарушава традицију

Директор ЈКП „Погребне услуге“ Драган Балтовски каже да му је овај концепт изузетно чудан и да не верује да ће се примити у нашем народу:
– У нашем народу поштовање према преминулим члановима фамилије се негује на потпуно други начин, па не верујем да ће ова идеја наићи на плодно тло. Тешко да ће засађено стабло успети да замени породичне вредности и традицију која је већ дуго укорењена код нас.

Протојереј Калезић

НЕПОТРЕБНИ СУ И ДРВО И ПЛОЧЕ

Протојереј ставрофор Димитрије Калезић сматра да су, уколико се гледа са религијске стране, потпуно небитне чак и надгробне плоче:
– Религијски гледано, сувишно је на месту укопа постављати и велике плоче или садити дрво. Поента је да се тело покојника врати природи, а душа творцу. Садили не садили дрво, природа ће сама обавити посао.

ЗАСАЂИВАЊЕ У УРНИ

Пепео покојника ставља се у посебну урну
Преко пепела ставља се земља
У земљу се убацује семе
Урна са семеном ставља се у саксију
Топлоту урне и друге параметре можете контролисати помоћу апликација на телефону
Семе биљке наставља да се развија и користи и материје пепела

ЗАСАЂИВАЊЕ У ЗЕМЉИ

Тело покојника у феталном положају поставите у капсулу у облику јајета
Капсулу укопајте у земљу
Изнад капсуле засадите дрво
Дрвеће ће расти захваљујући хранљивим материјама из тела