Прочитај ми чланак

ПРОСЛАВА САМОСТАЛНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ У КОЛАРЦУ: Понижење „на ноте“!

0

Милош Шобајић оштро реаговао због престојећег наступа Црногорске филхармоније. Димитријевић: Није политички скуп, већ концерт врхунског оркестра.

Црногорска филхармонија обележиће дан независности своје државе у четвртак великим концертом у Дворани Коларчеве задужбине у Београду. На прославу годишњице одвајања од Србије, коју организују црногорска амбасада и Музички центар Црне Горе, реаговао је Милош Шобајић. Познати сликар са запрепашћењем констатује да се у Београду још једном свечано обележава акт цепања српског корпуса.

– Усред Београда присуствоваћемо још једној у низу сличних и срамних прослава и догађаја које константно спроводимо у корист наше штете – сматра уметник. – Уместо да нас је срам, ми ћемо, дакле уз музику, иначе изванредног Црногорског симфонијског оркестра, клицати успешном цепању браће на две државе!

Шобајић подсећа да је ово само један у низу невероватних јавних наступа у главном граду. За њега је болно сазнање да сами себе у толикој мери не поштујемо.

– Не видим зашто би нас наш непријатељ поштедео било каквог понижења, којег смо свакодневно неми и тупави сведоци! У Београд долазе индивидуе, попут Анрија Левија, које су годинама сатанизовале Србе како би јавност њихових земаља лакше прогутала тромесечно бомбардовање једног народа усред Европе – каже сликар. – Кроз уста Вилијама Вокера и Рамуша Харадинаја херојски трпимо последње евроамеричке претње и увреде. Немо их посматрамо, онеспособљени да реагујемо како бисмо се заштитили од невиђене агресије која слути на најгори исход. Све ово уз нашу апсурдну и религиозну жељу да Србија, односно оно што од ње после свега остане, постане део њеног крвног непријатеља, те фашистичке организације у оквиру бриселске ЕУ.

На концерту у Коларцу Црногорски симфонијски оркестар наступиће са диригентом Григоријем Краском и солистом Ратимиром Мартиновићем. Директорка Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић каже да не жели да полемише са Шобајићем, а да је прихватила понуду црногорског министарства културе зато што је Мартиновић један од најбољих пијаниста у региону.

– У Коларцу се не одржавају политички скупови већ концерти. Намера нам је била да Београђанима омогућимо врхунски уметнички доживљај – објаснила је Јасна Димитријевић.

МАТИЈА: ДА СЕ НИСУ ОДВОЈИЛИ…

Академик и песник Матија Бећковић је кратко, у свом маниру, Црногорцима поручио:

– Боље би било да славе што се нисмо одвојили, па бих и ја присуствовао.