ПАТРИЈАРХ КИРИЛ затражио да се спречи насиље над православцима у Украјини

3

Патријарх Московски и целе Русије Кирил обратио се лидерима земаља „нормандијске четворке” са апелом да спрече дискриминацију православних у Украјини која може уследити ако парламент те земље (Врховна Рада) прихвати законске инцијативе које ће обезбедити контролу државе над црквом.

У саопштењу Московске патриjаршије цитирају се и ове речи поглавара Руске православне цркве:

„Прихватање таквих закона довешће у питање уставна права милиона украјинских верника, а може изазвати и талас насиља и упада у цркве, заоштрити грађански конфликт у Украјини и увести га у религиозну раван”.

Патријарх Кирил је додатно упозорио да се ради о антицрквеним законским иницијативама које ће довести у питање и реализацију Минских споразума.

Текст апела упућен је и папи Франциску, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и генералном секретару Светског савета цркава Олаву Фксе Твејту.

„Нормандијску четворку” чине председници Русија, Француске и Украјине и немачка канцеларка Ангела Меркел.

 • Велика Mетла

  Нашао си коме ћеш се жалити!

  • Владимир

   Свако се своме жали :)

 • E. Lirsch

  Kasno je sve to. Veliki demon pokrsti pola rusa u ukraini dok Putin pregovara sa „zapadnim partnerima“ a Kiril se srece na KUBI sa demonom katolickim. Kad li ce vama iz dupeta u glavu da dodje ne znam. Al putu’e se podugacko.