Прочитај ми чланак

НЕМА МЕСТА ЗА УСТАШУ: Словенци ЗАБРАНИЛИ Томпсонов концерт у Марибору

0

Градске власти Марибора забраниле су концерт хрватског певача Марка Перковића Томпсона у том граду, који је најављен за суботу, 20. мај.

Одлуку су донели на основу препоруке словеначке полиције која је закључила да би „на Томпсонов концерт у Марибор могле да дођу особе из суседних држава које су карте куповале посредством Интернета“.

Због тога је словеначка полиција оценила да би на „концерту могао бити повећан ризик од чињења кривичних дела“, пренели су хрватски медији.

– Оценили смо да је полиција веродостојна за оцењивање у овим ситуацијама – наводи се у саопштењу из мариборске градске управе.

Мариборски градоначелник Андреј Фиштравец затражио је прошлог месеца забрану концерта Марка Перковића Томпсона у овом граду, јер, како је навео, овај хрватски певач промовише усташтво.

Фиштравец, којег је у томе подржало више од пет стотина јавних личности, каже да у Марибору нема места за оне који иконографијом и симболиком изазивају нове поделе блиске дешавањима у Другом светском рату, као ни за фашизам.

– Најоштрије одбацујем и осуђујем сваки облик нацизма и фашизма, што је посебно важно данас када у Европи јачају десне снаге, које имају узоре у најмрачнијем периоду историје. Томпсон пева и о Јасеновцу и Градишки Старој, а такве песме се нигде не би смеле изводити – навео је он.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић каже да Томпсон у неким песмама подржава усташтво и да концерте понекад отвара усташким поздравом, због чега су они забрањени у још неким државама.

И власти Горње Аустрије отказале су наступ контроверзног хрватског певача Марка Перковића Томпсона у месту Кремсминстер, који је био најављен за 29. април, након протеста Амбасаде Србије у Бечу и бурног реаговања аустријских партија и организација преживелих логора „Маутхаузен“.

Председник Комитета „Маутхаузен“ Вили Мерњи оценио је срамним омогућавање некоме да шири идеологију мржње против Јевреја и Срба. Још 2007. године Центар „Симон Визентал“ указивао је да Томпсон на својим наступима шири ултранационалистичку идеологију и да велича усташке злочине.