Прочитај ми чланак

СУПРОТСТАВЛЈЕНИ СТАВОВИ О КОСОВУ: Русија и Кина вс САД

0

Расправу амбасадора држава чланица СБ УН о ситуацији на КИМ обележили су супротстављени ставови.

Различити ставови изражени су о потреби даљег ангажовања Унмика, статусу и напретку Косова али и једногласан позив на наставак дијалога Београда и Приштине.

Док су Русија и Кина истакли потребу даљег снажног ангажовања Мисије УН на Косову, САД и западне земље су оцениле да је Унмик потребно постепено гасити, а извештаје о КиМ проредити.

Представник Русије у УН Владимир Софронков упозорио је да је дијалог Београда и Приштине већ месецима у ћорсокаку, да су односи између Београда и Приштине погоршани и да нема поверења, а одсуство притиска Брисела води ка томе да Приштина ради шта хоће и не бира речи.

Такође, рекао је он, неприхватљиво је пребацивати одговорност за ситуацију у дијалогу на Србију јер је ситуација обрнута.

Сафронков је, такође, упозорио да је формирање војске Косова у директној супротности са Резолуцијом 1244, као и да су одлуке косовског парламента у вези процеса против Рамуша Харадинаја у Француској, једнако опасне.

То је, према његовим речима, илустрација дуплих стандарда када је реч о странама у сукобу у бившој Југославији.

„Нисмо изненађени одуговлачењем истрага о злочинима Ослободилачке војске Косова“, рекао је Сафронков, подсећајући да је од извештаја Дика Мартија прошло више од шест година.

Еулекс мора да осигура непристрасан приступ процесима, што, како је рекао, Хашки трибунал није успео да уради, подсртивдши да је Харадинај пред тим судом два пута ослобођен а познато је колико сведока против њега нестало или настрадало.

Он указује да политичка криза у покрајини показује стање косовских институција, подсећа на физичке нападе на Србе, отимање и уништавање имовине, и случај имовине СПЦ у Дечанима упркос одлуци суда.

Радикализам и регрутовање бораца који одлазе на Блиски исток да се боре на страни ИД такође је један од проблема, каже Софронков.

„Због свега тога је контрапродуктивно смањити особље и буџет Унмика. Унмик има кључну улогу на Косову. Зато нема потребе да се мења пракса кварталних састанака у СБ УН“, закључио је он.

Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и разуме забринутост Србије по питању Косова, рекао је амбасадор те земље при СБ УН.

Представник те земље је оценио да безбедносна ситуација на Косову остала релативно стабилна, али је додао да нека питања остају нерешена.

Такође је изразио наду да ће све стране остати посвећене општем правцу политичког решавању питања и применити што пре постигнуте договоре.

Кина сматра да СБ УН треба да задржи своју пажњу на Косову, и подржава рад УНМИК.

Представница САД, Мишел Сисон, позвала је на смањење Унмика, који је, како је оценила испунио своју мисију с обзиром на напредак Косова током протеклих 18 година и додала да период извештавања о раду Мисије треба продузити са тромесечног на шестомсечни или још дужи временски распон.

САД и све већи број чланица СБ сматрају да Мисију УН треба полако гасити јер је испунила свој мандат, рекла је она.

Према њеним речима, Унмик и даље има превише особља и средстава зато, како је рекла, чуди што Мисија УН наставља да тражи средства за програме попут владавине закона и људска права који су већ постали сувишни, с обзиром на рад Еулекса и напредак посигнут на КиМ.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, САД позивају две стране да примене постигнуте споразуме и да активније раде на нормализацији односа, додала је представница САД.

Осврћући се на догађаје Рачку о којима је говорила министарка Кубуровић, она је рекла да су тела у Рачку сведочанство о злочинима који су се тамо догодиле а да су форензички извештаји међународних посматрача из тог времна били јасни, позвавши на „уздржаност од овакве врсте историјског ревизионизма“.

Она је такође позвала актуелне лидере у региону да избегавају запаљиву реторику и да се усредсреде на економски развој.

„Границе на Балкану су дефинисане и чврсте,“ закључила је она и поновила подршку чланству Косова у међународним организацијам укључујући УН.

Амбасдор Велике Британије оценио је да је деескалација односа Београда и Приштине нешто што сви желе да виде и изразио забринутост због спорог напретка у дијалогу.

„Знамо да ће судбина Косова бити одређена у Бриселу а не у Савету безбедности УН“, рекао је он.

Лондон сматра да ће нова влада на КиМ имати пуно посла, укључујући формиране Заједнице српских општина у чему ће, како је истакао, имати пуну подршку Лондона.

Осврћући се на улогу Унмика, он се као и представица САД заложио за ређе седнице СБ о Косову и смањење Мисије УН.

„Уместо напретка, свака три месеца смо пренети 20 година у прошлост, ове седнице не рефлектују Косово каво је данас. Одавно је време да се прореде седнице о КиМ као и да се Унмик прилагоди новој стварности на терену“, рекао је он.

Време је да Мисија УН одступи и зато смо разочарани захтевом за повећање средстава посебно за програме на којима је Еулекс већ ангжован, додао је британски представник.Велика Британија сматра да је време за реконфигурацију Унмика.

И представница Француске се такође заложила за ревидирање улоге Унмика.

Према њеним речима, позитивни кораци начинени на Косову у последње време, као што је консолидација институција, оправдавају да се пажња Унмијка преусмери са Косова.

Апелујемо на генералног секретара да да препоруку о томе у наредном извештају, рекла је она.

Када је реч о дијалогу, представница Француске истиче да обе стране треба да покажу опредељеност за разговоре на највишем нивоу како би се спровели сви постигнути споразуми, укључујући и формирање ЗСО која је кључни елемет споразума.

Амбасадор Италије истакао је да је нормализација односа Београда и Приштине кључна и да се може постићи кроз дијалог. Важни и конкретни резултати су постигнути, сматра он, додајући да је потребан доследан напор да се реактивирају ти разговори.

Позвао је Приштину да због избора не занемари примену споразума укључујући онај о Заједници српских реформи.

С обзиром на напредак који је постигнут на КиМ и он је позвао да се ревидира улога Унмика у блиској сарадњи са другим међународним организацијма које су активне у региону.

Подржавамо такође предлог да се ревидир учесталост извештаја о КиМ“, додао је он.

Амбасадор Шведске оценио је да будућност Србије и Косова лежи у Европској унији и истакао да је нормализација односа Београда и Приштине кључна.

Он је позвао обе стране да се уздрже од запаљиве реторике и ангажују у примени договора из Бриселског дијалога као што је успостављање Заједнице српских општина.

Шведска, како је додао, сматра да су УН и Унмик дале непроцењив допринос на Косову, али би, каои Јапан, поздравила смањење мисије и средстава за њено финансирање као и подношење извештаја генералног секретара УН на шест месеци.

Амбасадор Египта је изразио забринутост због препрека за дијалог Београда и Приштине које су поменуте у извештају. Египт сматра да је дијалог на високом нивоу најадекватнији оквир за решавање разлика између две стране, рекао је он.

„Позивамо две стране да се уздрже се од унилатераних корака и наставе дијалог у циљу налажења решења прихватљивих за обе стране,“ додао је амбасадор и изразио забринутост због пораста међунационалних тензија и националистичке реторике. Он је Похвалио одлуку косовских Срба да се врате у косовске институтиције.

Представник Украјине је изразио жаљење што су косовске институције наставиле са покушајима успостављања војске наводећи да је то допринело порасту тензија у региону.

То, како је додао, са порастом националистичких осећања може да представља „експлозивни коктел““ и не доприноси успостављању поверења.

Сведоци смо да је у протеклом периоду било узнемиравајућих тенденција када је реч о имовинским питањима, претњи етничким чишћењем, резолуцијом косовске скупштине која позива на прекид дијалога, рекао је украјински амбасадор.

Он је оценио да после десет година на Косову ништа није променило те да се користе и даље користе исти аргументи што, како је навео, не доприноси напретку.

Украјина поздравља напоре ЕУ, НАТО, ОЕБС и Унмика у циљу очувања мира стабилности на Косову, рекао је он и додао да Кијев позива политичке лидере у Београду и Приштини да се ангажују на деескалацији ситуације.

Дјалог је најбољи механизам за мирно решење на добробит свих страна, закључио је представник Украјине.