Прочитај ми чланак

КОСОВО – СРБИ ПОВРАТНИЦИ: Ако не останемо имање преписујемо Правoславној цркви

0

Представници 13 српских породица које су расељене са Косова 1999. године вратили су се крајем марта на Косово и Метохију.

Сви заједно у једном објекту у селу Љубожда чекају почетак градње кућа. Неки од њих кажу да нису спремни да продају имања и да ако не буду могли да остану, да ће власништво над земљом пренети на Српску православну цркву.

Са Косова је 1999. године протерано више од 200.000 Срба. Међу њима је био и Златко Радичевић. Он се, пре месец и по дана из Параћина вратио на Косово у село Љубожда код Истока. Затекли смо га како покушава да рашчисти оскрнављено сеоско гробље. Ранији покушаји да се Срби врате у ово село нису били успешни.

“Све је то било јалово, обећања и тако даље и на томе се завршавало, долазили смо малтене као туристи, дођемо, видимо па се вратимо, док нисмо једног дана решили да кренемо самоиницијативно, скупили смо ранчеве, вреће за спавање… Чекамо сада да се обнове наше куће”, рекао је Радичевић за Б92.

На обнову кућа, поред Радичевића, чека још њих дванаесторо. Сви су тренутно смештени у једној кући. Најпозванији да кажу до када ће чекати кров над главом су у косовском Министарству за повратак и заједнице.

“Као што знате, после одлуке повратника да се врате у село Љубожда Министарство за заједнице и повратак и министар Далибор Јевтић су ургентно реаговали и једна кућа је реновирана да би они имали где да се сместе. А што се тиче осталих кућа постоји више могућности и у зависности од процедура које ће бити спроведене у наредне две недеље, вероватно ће се почети са изградњом у наредних месец дана. Након тога очекујемо да ће куће бити завршене у наредних месец до два и да ће повратници почетком јесени моћи да се уселе у нове објекте“, изјавио је Игор Савић, шеф кабинета министра за повратак.

Намери Срба да се врате противе се неки од Албанаца. Недавно су протестовали. Повратници истрајни. Кажу – нема страха.

“Не, баш не, биле су и демонстрације ту и баш нисмо се плашили јер нисмо ништа криви. Ми нисмо криви уопште, никоме ништа нисмо урадили и нема потребе да се плашимо”, каже за Б92 Драгослава Николић.

Питома српска имања у овом метохијском селу примамљива су купцима.

“Има понуда, звали су често, али ми немамо намеру да продамо. Разговарао сам са браћом који су сагласни да ако никако не можемо да опстанемо овде, да би своја имања преписали у власништво цркве”, каже Жарко Зарић.

У село Љубожда код Истока на Косову 27. марта вратили су се представници 13 српских породица које су из овог села протерани пре скоро 18 година и који заједнички у једном објекту чекају обнову и изградњу својих домова.

У селу Љубожда до доласка Кфора и УНМИК-а на Косово и Метохију 1999. године живело је око 40 српских породица које су се након тога иселиле у централну Србију.