БАЛКАН: Ови што сад беже, ником неће слати девизе

4

Са Балкана данас се бежи главом без обзира. Воде се супруге, оне вуку мужеве, заједно отимају децу из школа, истресају колевке, чупају све из корена, бесомучно, пише "Ал Џазира Балканс".

Дијаспора плаћа социјални мир

Онај који одлази оставља нешто иза себе, нешто што ће га звати да се једног дана врати. Шездесетих су код куће остављали породице и градили куће. И ено их, сада се враћају да пензије потроше овде. Цео живот сањарили су како ће своје последње године провести уз породицу. Али јок. Њихова деца су у међувремену побегла из ове земље, њихови унуци више не говоре матерњи језик.

И не бежи се из земље само због незапослености. Све више је оних који прво дају отказ, а онда беже. Ето, недавно је директор једног млина на северу БиХ причао како је његовом технологу, који има плату у висини две просечне, остало још неколико дана до раскида уговора. Оде човек у Немачку, а наслеђено имање са кућом дао је на добош и продаће га у бесцење.

Бежи се жестоко. Бежи се од погане власти, од лажљиваца по парламентима, од обијача буџетских трезора, од поткупљивих судија, од корумпираних доктора, од адвокатских дерикожа, од намештатеља тендера, од професионалних запошљивача, од беспризорних државних службеника, од проданих новинара, од лажних писаца…

Побегоше људи, господо од власти. Џаба вам сва прича.

Отаџбина више није она где су рођени очеви
Али треба и власт некад разумети. Па, која то власт не би била задовољна да се у њеној земљи троши новац зарађен у другим државама? Колико ли се само девиза слије са свих страна света, колико пензија дође у еврима из Француске, Аустрије, Швајцарске, Њемачке, и колико се то изгради кућа од материјала из домаћих предузећа и домицилном радном снагом? Дијаспора плаћа социјални мир.

Али, нешто се заборавило. Ови што беже не остављају иза себе никог коме ће слати девизе. Они не праве куће. Не! Они на оне наслеђене вешају табле са натписима: „На продају!“, „Фор сале“, а све чешће оглашавају на арапском.

Њихова деца не говоре матерњи језик, отаџбином не сматрају ону државу у којој су рођени њихови очеви, већ ону која их је пригрлила, дала им солидне дечије додатке, омогућила добре школе, значајне стипендије и понудила им посао у струци и прилику да се докажу.

Од њих ниједан балкански премијер, ни свих 12 босанских заједно, никакве користи неће видети, они ће сигурно имати паметнијег посла од зашивања закрпа по врећама балканских буџета.

 • Гаудеамус Игитуровић

  Када човека једном покрену са дедовског огњишта, ишчупају из корена, лакше се креће даље … На жалост и несрећу, то је судбина многих на просторима од Вардара, па до Триглава, а најише Срба. Поред свега наведеног, можда је и то један од разлога.

 • ЏЕРОНИМО

  g.Zlatanoviću,
  Preuzeo si tekst iz drugih novina ali nisi trebao da ga skratiš i sakatiš!
  Kompletan udarni pasus glasi:
  Beži se žestoko. Beži se od pogane vlasti, od lažljivaca po parlamentima, od obijača budžetskih trezora, od potkupljivih sudija, od korumpiranih doktora, od advokatskih derikoža, od namještatelja tendera, od profesionalnih zapošljivača, od besprizornih državnih službenika, od prodanih novinara, od lažnih pisaca, od „preduzetnih“ političkih partija, od narcisoidne akademske zajednice, od licemernih profesora, od političkih lupeža, od neiskrenih popova i snishodljivih hodža, od tri predsednika, od 12 premijera, od 150 ministara, od 600 savetnika i od hiljadu poslanika i odbornika, od dodika, izetbegovića, čovića, ivanića, radončića, vučića, šešelja, grabar-kitarovića, plenkovića, đukanovića, ivanova, zukorlića, tačija, i od svih koji su čovjekovu domovinu pretvorili u ćumez u kojem se kokodače od zore do sumraka, i od sumraka do praskozorja, bez prestanka, neprekidno, desetljećima.

  Ja čangrizavi Džeronimo moram da dodam komentar .
  Autor teksta je naveo da ljudi beže iz svih otcepljenih repulika, Jedino nije naveo Sloveniju.
  I to dovoljno govori samo po sebi: a to je da nam je u Jugoslaviji i za vreme Tita bilo mnogo bolje. Jeste da se i tada odlazilo u gastarbajtere. Ali su oni, kako to lepo reče autor slali rodbini devize i ipak razmišljali o povratku. Danas toga nema. Ko uspe da pobegne taj ruši sve mostove za sobom i nikada ga zavičaj više videti neće!

  • VELIKI HRVOSER

   što nije rečeno da i slovenci neće u emigraciju, uskoro ili malo kasnije…i oni su rasprodali sve ko i ostali, i nad njima se ista politika zapada primenjuje, sreća im je da nemaju resursa pa pritisak nije tolki, ali i oni su robovi, uskoro verujem da će i oni bii sve jefiniji i jeftiniji, dal i putem smanjenja plata ili ko dosad samo preko dizanja poreza i cena,videćemo, a to drugo već je krenulo od 2008.naveliko tamo.

  • Dado

   А зар то није велика припрема глобализације и новог светстког поретка, где нема националног поноса и где су сви сретни где су и није битно ко влада, док је стомак пун??? Последња времена брате Индијански…последња времена…Како рече један од последњих стараца, даваће се суво злато за хлеб и воду, канибализам ће бити нормалан (???), јер све је нормално кад се намеће и лаже дуго година уназад…све баријере се руше. Стари лажљивци Латини, кроје свет по своме и ето, срушише и поносан народ, нас Србе. Јер не траје то од јуче…већ од постанка се руши и уништава једно од племена и деце Божије. А јесмо ми Срби, једно од 12 племена, али смо то кроз векове заборавили и веруј да ако нас заборави Отац небески, није чудо…свако добро од Бога брате Индијански… ПС: Једино не волим ово враћање емоција на бившу државу, да је било боље…знаш како каже у оном филму : „било је лепо, док Вам је ћопави Загорац турао доларе у дупе и док сте…“