Прочитај ми чланак

СТРАНКЕ СПРЕМНЕ ЗА ИЗБОРЕ У БЕОГРАДУ, а кандидата за градоначелника нема

0

Иако у већини странака кажу да су спремни за београдске изборе, и даље не излазе са именима кандидата за градоначелника.

Већина политичких странака већ је спремна или се припрема за изборе у Београду који би требало да буду одржани марта идуће године, али, углавном, још не истичу своје кандидате за градоначелника.

Председник Градског одбора СРС Миљан Дамјановић, на пример, медијске наводе да ће Александар Шешељ, син лидера радикала Војислава Шешеља, бити кандидат за градоначелника назива нагађањима.

– Нисмо донели одлуку о кандидату за градоначелника. Не журимо, пре јесени тешко да ће бити ванредних избора. Не кријемо ништа, нити смо икад крили. Када дође време, предожићемо председничком колегијуму кандидата за градоначелника и та одлука неће бити донета мимо врха странке – каже Дамјановић за Тањуг и истиче да су начелно спремни за изборе.

Из ДС најављују да ускоро излазе са својим програмом за изборе у Београду, а председник те странке Драган Шутановац раније је за Тањуг рекао да је рано говорити о именима кандидата за градоначелника.

– Мени ће бити важно да поставимо један широк тим људи, широк спектар стручњака, који могу да руководе Београдом, јер је Београд много више од једног човека или једног градоначелника – рекао је Шутановац.

Из СПС поручују да су све велике и озбиљне странке у сваком тренутку спремне за изборе, па тако и социјалисти, али истичу да у овом тренутку избори нису тема.

– Избора ће бити, да ли ће бити у редовном термину, да ли ће бити раније то није питање за нас. Наше је да наш посао радимо на најквалитетнији могући начин управо онако како грађани очекују од нас, а онда када дођу избори грађани ће свакако оцењивати нас за оно што смо урадили у претходном периоду – каже за Тањуг председник београдских социјалиста Никола Никодијевић Никодијевић, који је и председник Скупштине града.

Сматра да грађани могу да буду задовољни резултатима рада које је постигла градска власт, а упитан о програму који ће СПС понудити грађанима на изборима, каже да се програм озбиљне политичке странке каква је СПС не прави из дана у дан, него да је он константан, да се надограђује и унапређује.

– Оно што је у бити програма социјалиста биће свакако програм и на овим и на сваким следећим изборима а то је социјална правда, једнакост, равноправност свих грађана – рекао је Никодијевић и навео да СПС има своју идеологију од које неће одступити и са којом ће социјалисти ићи на сваке следеће изборе.

– То је универзалан програм социјалиста, он се никада неће мењати, он ће бити и данас и за 10 и за 20 година – поручује Никодијевић.

За предстојеће изборе у Београду спремна је и ЛДП, а члан Председништва те странке Борислав Кривокапић наводи да је ЛДП у Београду формулисала план активности који ће помоћи да та странка на најефикаснији начин учествује у изборној трци.

– ЛДП Београђанима нуди реалну и конкретну политику развоја престонице која је у складу са свим модерним европским и светским тенденцијама и за ту политику ћемо тажити подршку – рекао је Кривокапић за Тањуг.

И Двери планирају да изађу на изборе у Београду, а у том покрету каже да су за сада отворене све могућности – да на изборе изађу или самостално или у коалицији.

– Припреме су у току и, по добијању сагласности руководства покрета, до расписивања избора кандидоваћемо програм Двери за спороводење локалне политике на нивоу града Београда са којим ћемо и изаћи пред Београђане у предстојећој кампањи – наводе за Тањуг у том покрету.

Председник Извршног одбора ДСС Дејан Шулкић каже да ће одмах по окончању изборне скупштине приоритет странке бити организациона, политичка и кадровска припрема за београдске изборе.

– О могућим предизборним коалицијама ДСС ће одлучивати у складу са програмским настојањем да Београд буде вођен принципима права и правде и у складу са условима у којима ће избори бити одржани – каже Шулкић за Тањуг.

Кад је реч о изванстраначким кандидатима, спекулише се да би некадашњи први човек Београда Драган Ðилас могао поново да уђе у трку за ту функцију, највероватније као кандидат удружења грађана, а међу реткима који је отворено најавио кандидатуру је Александар Шапић.

Шапић не крије амбицију да постане градоначелник и за Тањуг каже да је “његов минули рад” припрема или препорука за ту функцију, те да је стекао довољно знања и искуства да води Београд и да жели да му да свој лични печат као на Новом Београду, где је председник општине.

– Немам неке посебне планове о некој великој кампањи, нити имамо средстава, нити смо ми организација те врсте, политичка, која спрема велика изненађења – наводи Шапић и додаје да на жалост не постоје директни избори за градоначелника.

Наводи да ће после избора, на којима ће наступити са својим Удрузењем грађана „За наш град“, разговарати са свима, али истиче да неће прихватити никаква условљавања јер, каже, не жели да буде ничија марионета.

Уколико, додаје, не буде у прилици да буде на месту градоначелника сигурно неће партиципирати у градској власти са неком другом функцијом – градски менаџер, секретар, члан већа, већ ће, каже, наставити да води Нови Београд до истека мандата.

На изборима у Београду први пут би могла да наступи политичка организација чије је оснивање најавио Саша Јанковић, другопласирани на изборима за председника Србије. Како је раније сам рекао, учествоваће на првим наредним изборима, који год да буду.

Неизвесно је и да ли ће на изборима наступити Лука Максимовић, познат као Љубиша Прелетачевић Бели, са својом Групом грађана Бели, само јако, а који је остварио запажен резулатат на председничким изборима, претходно – и на изборима у Младеновцу.

– Још је рано говорити о кандидатури или неком званичном ставу да ли ћемо изаћи на изборе или не, али свакако то је једна опција која је примамљива. За сада је рано да имамо неки званичан став и рано је размишљати о томе кад избори још нису ни расписани – рекао је за Тањуг портпарол Групе грађана Бели, само јако Мијат Костић.

Упитан да ли Максимовић има амбицију да се кандидује за градоначелника Београда, Костић каже да се Бели тренутно повукао са јавне сцене.

– Била је потребна велика енергија да се уложи у овај досадашњи успех, а и спрема се за будуће неке пројекте, па можда и те градске изборе. Видећемо шта ће се дешавати – наводи Костић.