СМАЊЕЊЕ ПЕНЗИЈА: Држава путем закона опет поткрада пензионере

15

У последње време нема екрана а скоро ни емисије да се не прича о пензијама и пензионерима. Као да смо ми рак-рана овог друштва и система, а нисмо. Уочљиво је да сви који се домогну микрофона о пензијама говоре погрешно као да се то њих не тиче, а и те како их се тиче.

Господо, пре него проговорите о пензијама, имајте у виду да вам је то судбина од које вас једино смрт може спасити. Следећи погрешан став који пара уши а и интелект је повезивање пензија са платама и буџетом. Не, господо, пензије се не исплаћују из буџета него из Фонда пензијског и инвалидског осигурања. Некада смо имали четири фонда пензијског осигурања а онда је на власт дошао врхунски економски штеточина и све спојио у један – да би приграбио сву финансијску власт. Ови што су дошли после њега само су на најдрскији и најнехуманији начин искористили новонасталу ситуацију да би окрутно опљачкали скоро половину а на тих и подмукао начин све пензионере.

Пензије су опорезоване по прогресивној стопи, што је врхунска правна и економска бесмислица преточена у накарадни закон који су изгласали послушници који себе називају посланицима у Народној скупштини. Највећу грешку праве они који користе подметнути израз „плате и пензије“ или „пензије и плате“. Разлика је суштинска. Плата је накнада за рад и добија се на крају обрачунског периода ако послодавац има пара и ако је коректан. Плата је обично прописана правилником или неким другим подзаконским актом. Нема дана а да се не чује да неки послодавац дугује запосленима већи број плата. Пензија је посебан вид осигурања које је пензионер уплаћивао док је био запослен, регулисана је законом који је донела држава и кога се мора придржавати све док је на снази. Пензионер је , док је радио, фактички Фонду позајмљивао паре и сада Фонд треба да му их сходно закону врати, дакле пензија је пензионерова имовина коју је он некада у складу са законом поверио Фонду на чување уз услов да му је Фонд на законом прописани начин врати. Држава може променити закон, али ниједан закон не сме имати негативно дејство.

Поред тога закон се не може односити на појединце или групе – ако је тако онда је то дискриминација. Износ пензије се, по закону, може мењати искључиво појединачним правоснажним решењем али за то овде нико не мари а надлежни то правило веома здушно крше. Право које је једном стечено неким законом не може се одузети новодонетим законом. Пензионери правду траже на суду, адвокати трљају руке а сиромашна држава слепо срља у пропаст.

Међутим, основно питање о којем нико од ових који покушавају оправдати грубо отимање пензија не сме ни да зуцне је следеће: колика је наплативост доприноса за пензијско осигурање од стране обвезника уплате доприноса и ко је надлежан или задужен за контролу свих обвезника када је у питању плаћање доприноса.

Неплаћање доприноса је тежак прекршај а можда и кривично дело које узрокује недостатак средстава у Фонду за пензије. Мантра која се увелико форсира да ће смањење пензија спасити буџет је обична политикантска флоскула којом се жели оправдати нехумано поступање према пензионерској популацији. Жалосно је што је политикантском притиску подлегао и Уставни суд одбивши да се изјасни о иницијативи за оцену уставности закона којим су отете пензије. Позитивно је то што постоје часне судије које су издвојиле своје мишљење из ове нечасне одлуке највишег органа правде.

Аутор је пензионер из Београда

 • ЏЕРОНИМО

  Penzionerima sa penzijom ispod 25. 000, picousti nije smanjio penzije. Njih ima oko milion. Oni likuju što je smanjio drugima, a sve po onom poznatom principu: „neka komšiji crkne krava“! I oni su sigurna glasačka mašina psihopate i veleizdajnika, šiptarskog kopiljana alijas Aljeka Musliju.

  • DIKI

   Ponekada imaš veoma dvosmislene stavove. I tekstovi su ti često budu u koliziji. To je tvoje pravo ali i moje je pravo da to primetim.

  • Виде Даничић

   То је сасвим могуће, ипак смо ми Срби под утицајем неприродне и ненародне власти добрано искривили свој идентитет и православни морал. Међутим, то се односи само на одређени проценат пензионера чија су примања испод просечне пензије. Још нико није истражио какви су политички ставови пензионера у целини и колико њих гласа за курјачког и његову банду. Пошто у пензију иду сви запослени, логично је претпоставити да одласком у пензију људи не мењају битно своју памет и ћуд, као ни политичка уверења, и да се проценат пензионера који гласају за курјачког поклапа са процентом Вучићевих гласача из целокупног бирачког списка. Јер није природно тврдити да људи одласком у пензију губе разум и одједном мењају политички став у корист народног непријатеља курјачког. Сасвим је јасно, барем мени, ко то има интерес да шири нетрпељивост према пензионерима и уопште према старијим људима у Србији. Није логично закључивати да пензионери као најугроженија социјална категорија у Србији сви безрезервно подржавају курјачког који је основни узрок њихове социјалне беде. То је теорија о потпуној излапелости људи због старости. То је заиста срамно и увредљиво. Дакле, да завршим коначно: свакако да постоје пензионери који из разних разлога гласају за курјачког (неки из себичности зато што није дирнуо у њихових бедних 23.700 дин., колико износи просечна пензија, неки због тога што га идентификују са непресахлом опсесијом о тииити као спасиоцу лаковерних, неки због тога што имају пензије преко 80.000 дина., на пример)… Међутим, док се статистички не утврди како пензионерска популација гласа, нико нема право да тврди да листом гласају за курјачког, јер су и раније листом гласали за тиииту (као да је у време тииитоизма уопште било гласања)! Није богоугодно а није није ни разумно тврдити да су сви стари људи будале зато што су стари… Будале су они који тако размиљају… Јер ћемо сви једног дана остарити, а неки ће дочекати и пензију… Јер ти стари људи су у ствари наши рођаци и преци…

 • Yoni

  Penzionerima se oduvek manipuliše. Odrasli u državi koja je vodila računa o svojim građanima još nisu a neki i ne mogu da shvate da kriminalci upravljaju državom. RTS i PINK određuju za koga se glasa. nepojmljivo je da penzioneri koji imaju te velike penzije, veće od 25 000 pristaju da ih toliko ponizavaju. Turci i prethodni sistem nas navikli da cutimo i da ce to neki drugi petlovi rešiti. Niko to neće rešiti u naše ime. Zbog toga penzioneri kukavice probudite se i na dan proglašenja ludaka za predsednika, na PROTEST. Protest dok Srbiji ne svane, dok svi ti kriminalci i bolesnici ne završe u ustanovama!