Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ НА ЕВРОВИЗИЈИ Водитељи у програму уживо отпоздрављали нацистичким покличом

0

Велики скандал догодио се у преносу Евровизије, када је литванска водитељка поздравила двојицу украјинских колега нацистичким поздравом из 2. светског рата, на шта су јој они углас одговорили.

Водитељка Егл Догелејт током објављивања резултата гласања литванског жирија на Евровизији поздравила је водитеље паролом са Евромајдана, коју су демонстранти преузели од украјинских нациста. Видео-снимак је на фејсбуку објавио украјински министар спорта Игор Жданов.

– Да не заборавим да кажем: Слава Украјини – узвикнула је Догелејтова у директном програму.

– Херојима слава – одговорили су водитељи из Кијева.

Присталице Евромајдана активно су користили слоган „Слава Украјини!“ и устаљени одговор на њега „Јунацима слава!“. Тај слоган је настао у периоду Другог светског рата, као лозинка-поздрав чланова Организације украјинских националиста и Украјинске устаничке војске, чији лидер је био Степан Бандера, преноси „Спутњик“.

Поздрав „Слава Украјини“ усвојила је Организација украјинских националиста у документу у којем су прихваћени поздрави тадашњих колаборационистичких фашистичких фракција, попут Хитлерове Националсоцијалистичке партије, Националне фашистичке партије Бенита Мусолинија у Италији, као и усташа Анта Павелића у НДХ. Сви ови поздрави званично су усвојени на фашистичком Другом конгресу у Риму 1939. године, а 1941. у Харкову употребу овог поздрава потврдио је озлоглашени Бандера.

Ко је био Бандера

Степан Андријович Бандера био је украјински политичар и вођа Организације украјинских националиста (ОУН). Био је контроверзна особа, сарађивао је и са нацистима и са Уједињеним Краљевством.

Као загрижени националиста и Хитлеров колаборациониста, Бандера је човек који је тесно сарађивао са нацистима. На чело Организације украјинских националиста долази 1933. године, и формира УПА (Украјинску побуњеничку армију), чији је циљ била етнички чиста Украјина, у којој нема Јевреја, Пољака, Руса и осталих мањина. Његово име узвикивали су Украјинци који су учествовали у сукобу на тргу Мајдан 2013. године, када је започело свргавање председника Виктора Јануковича. Бандерини следбеници означени су као „фашистичка хунта.“

Након завршетка 2. светског рата Бандера уточиште проналази у Западној Немачкој. Међутим, КГБ је успео да га ликвидира 1959. године, када га је агент Богдан Сташински усмртио цијанидним метком.