РУСКИ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Господ ће нас ослободити

0

„Истина ће вас ослободити“ (Јн. 8: 32), Господ ће нас ослободити, - истакао је Његова Светост патријарх Кирил обраћајући се верницима после Свете литургије 13. маја 2017. године, на празник Сабора новомученика, који су пострадали у Бутову.

– Само никада не смемо издати Његову истину, треба да је прихватимо свим срцем, свом својом душом, и свим својим разумом. Ову истину треба да примењујемо анализирајући бујицу информација која се обрушава на нашу свест како бисмо схватили шта је у овој бујици правилно, а шта је греховно и смртоносно опасно. Тада ћемо бити слободни – и од ове информационе бујице, и од свих сила које се обрушавају на нас, покушавајући да формирају нашу свест.“

„Због чега су заправо политички преврати и револуције увек праћени прогонима Цркве? Не само то, прво су се обрачунавали с класама које су сматрали експлоататорским, затим су заборављали на ту борбу, али прогони Цркве никад нису престајали – историја наше отаџбине у ХХ веку о томе јасно сведочи. Поставља се питање: зашто? Одговор је једноставан.

Зато што Црква проповеда истину и кад је човек усвоји, он постаје унутрашње независтан од спољашњих околности. Није могуће управљати слободним људима намећући им нешто што се разилази с Божанском истином. То је разлог због којег се Црква увек налази у положају, ако не прогањане, онда критиковане, јер они који желе да контролишу свест народа, знају: све док постоји Црква неће бити тоталне контроле,“ – истакао је патријарх.

Са руског Марина Тодић