Прочитај ми чланак

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Откривено шта је џиновско чудовиште пронађено на плажи

0

Рибар који је први уочио створење мислећи да је реч о бродићу насуканом у плитком мору, када се приближио схватио је да је реч о 15-метарском трулом лешу непознатог бића

ОГРОМНО морско створење, избацило је море на плажу и Индонезији. Застрашени становници острва Серам који су га угледали објавили су фотографије на интернету, после чега је уследила глобална игра погађања шта је то заправо? С друге стране, људе са Серама првенствено је занимало како да се реше огромног леша.

Асрул Туанакота, 37-годишњи рибар који је први уочио створење мислећи да је реч о бродићу насуканом у плитком мору, када се приближио схватио је да је реч о 15-метарском трулом телу непознатог бића. Претпоставио је да се ради о некој врсти дивовске лигње, јер су остаци животиње изгледали као кракови.

Крв која је излазила из животиње обојила је воду близу обале у светло црвену боју, што није зауставило мештане да улазе у море и да сликају неман, преноси „24сата.хр“.

Џорџ Леонард, шеф научног тима из Оушн Консрвансија, непрофитне еколошке организације, утврдио да је реч о тзв. киту плочану. До тог закључка је дошао оспитивајући делове избаченог костура и оног што личи на плоче којима се те животиње служе како би „филтрирале храну“. Плинови који су настали труљењем трансформисали су тело кита у врло необичан облик.

Серам, највеће из групе Малуку острва се налази у близини миграцијских путева китова, што пружа објашњење како је морско чудовиште завршило тамо.

Локалци су затражили помоћ власти у уклањању тела. Иначе, мртви китови обично потону на дно океана, због чега морска створења имају вишемесечну залиху хране, па остаје питање зашто се то није догодило и у овом случају.

Научници претпостављају како је кит можда имао бактеријску инфекцију због које се испушта много гасова који су га изобличили, а једна је могућност како је умро несрећним случајем пошто га је повредио неки већи брод.