Прочитај ми чланак

Лиге петице – Ко ће бити новајлије у најјачим лигама?

0

Друге лиге су пред сам крај првенства веома занимљиве, борба за улазак у највиши ранг се распламсава.

Видећемо наредне сезоне у најјачим лигама Европе неке добро познате клубове које нисмо у овој години гледали у најјачим ранговима, а имаћемо и неколико новајлија, екипе које никада нису играле најјачи ранг у својој држави.

Foto: Beta/Gareth Fuller/PA via AP

Енглеска

Њукасл се вратио у Премијер лигу, и то експресно након што су прошле године испали. Свакако да је био једно од највећих имена у Чемпионшипу ове сезоне и радујемо се што ће Рафа Бенитез заједно са српским нападачем, Александром Митровићем.

Нису једини, гледаћемо наредне сезоне и Брајтон и Хоув Албион у Премијер лиги по први пут у историји.

Трећег учесника чекамо, игра се плеј-оф, биће то неко од следеће четири екипе: Ридинг, Фуламм, Шефилд Венздеј и Хадерсфилд. Навијамо за Фулам, екипу коју предводи наш Славиша Јокановић.

Италија

Коло пре краја у Серији Б имамо једног сигурног путника у Серију А, а то је екипа Спала. Спал није био у Серјии А од 1968. године, а од тада су углавом у Серији Б или Серији Ц. Играли су 12 пута у оквиру најјачег ранга Италије, били су чак једном и петопласирани. Долазе из Фераре, града са севера Италије од 130 хиљада становника.

Од осталих, тражи се још један директан пласман у Серију А и то ће највероватније бити Верона која има меч лопту против Ћезене којој бодови ништа не значе. Фрозиноне би могао да је угрози, имају два бода мање пред последње коло.

У плеј-оф ће, поред Вероне или Фрозинонеа, екипе Ћитаделе, Перуђе и Беневента, а фаворити да се још нађу у плеј-офу су Карпи и Специја. Новара је једина екипа која може да угрози Карпи и Специју.

Немачка

У Немачкој две екипе иду директно из Цвајте у Бундеслигу, а трећа ће играти бараж мечеве. Зна се да ће та три тима бити Штутгарт, Хановер и Брауншвајг, али редослед се још увек не зна.

Штутгарт и Хановер имају по 66 бодова, Брауншвајг има 63. Ипак, Брауншвајг има најлакши задатак пред последње коло, дочекују прежаљени Карлсруе, Штутгарт игра као домаћин против Вурцбургера, а Хановер гостује Сандхаузену. По бод за Штутгарт и Хановер значиће и пласман у Бундеслигу, директан.

Шпанија

Стандарно, у Сегунди се првенство завршава последње, играће се још четири кола, а познат је само један учесник Примере за следећу сезону.

Биће то екипа Левантеа, имају 19 бодова више у овом тренутку од Хетафеа који је на 3. позицији. Поред њих, Ђирона је главни конкурент за пласман у Примеру, имају 7 бодова више од Хетафеа и могли би и они ускоро да обезбеде пласман у највиши ранг.

Хетафе, Тенерифе, Кадиз и Уеска су екипе које се тренутно налазе од 3-6. места на табели Примере, а то су места која воде у плеј-оф за попуну Примере.

Француска

Најзанимљивија борба за пласман у виши ранг водиће се у Француској.

Има само коло до краја шампионата, а невероватно је да нити једна екипа није обезбедила пласман у највиши ранг.

Стразбур има 64 бода, Амиен и Троа имају по 63, Ленс и Брест по 62, Ним 61. Директан пласман обезбедиће 2 учесника, један иде у бараж.

Стразбур дочекује Бурж, Амиен гостује Ремсу, Троа иде на гостовање Сошоу, Ленс дочекује Ниор, Брест Ажаксио, а Ним иде на гостовање Лавалу, прежаљеној екипи која такмичење наставља у нижем рангу.

Биће веома занимљиво у Француској у петак увече.