ГАСА ИМА САМО ИЗ РУСИЈЕ: Путин и Вучић разговарали о испоруци кроз Бугарску

6

Уколико желимо да будемо индустријски развијена, земља морамо да повећамо потрошњу гаса, а њега немамо одакле да узмемо осим из Русије, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић и истакао да је због тога важно да изградимо гасни интерконектор са Бугарском.

Вучић је, говорећи новинарима у Пекингу о резултатима разговора које је имао са председником Руске Федерације Владимиром Путином, рекао да је синоћ, после вечере, са њим разговарао о више тема, попут ситуација нa Балкану, билатералне сарадње…


„И данас је на форуму ’Један појас — један пут‘ (Путин) говорио о неопходности да изградимо гасни интерконектор са Бугарском, како бисмо могли поново да добијемо руски гас“, рекао је Вучић.

Како је нагласио, уколико желимо да будемо индустријски развијена земља, мораћемо нашу потрошњу да повећамо са две милијарде кубних метара годишње на четири или пет милијарди кубних метара.

„Толико гаса немамо одакле да узмемо. Ево, већ пет година ме убеђују да га има негде другде. Нема, има га у Русији и дајте да дође преко Турске, Бугарске, на било који начин, само нам омогућите да 2019. не дочекамо без гасовода и гасних конекција“, рекао је Вучић.

Он је додао да је са Путином разговарао и о стању на Балкану, претњама стварања „Велике Албаније“ и осталим проблемима у региону и да су постигли високу сагласност у тим питањима, што је, како је истакао, за нашу малу земљу од великог значаја.

Вучић је нагласио да је као председник владе и изабрани председник веома поносан на чињеницу да су Србију, која је једна од најмањих земаља од 29 ученица форума у Пекингу, сви дочекали са огромним поштовањем.

„Веома сам поносан и задовољан што је Србија на светском догађају број један на овакав начин заступљена. Мислим да нисмо обрукали наше грађане и да могу да буду задовољни оним што смо учинили. Успели смо да представимо све наше пројекте, да разговарамо о важним темама, али и да вратимо наду и резултате грађанима у нашој земљи“, рекао је Вучић.

На питање новинара Б92 да данас „подвуче црту“ посете Пекингу, Вучић је рекао да то не може да учини, јер, истакао је, тек предстоје најважнији разговори.

„Не могу данас да подвлачим црту, јер сутра предстоје најважнији разговори са домаћинима. Имамо билатерални састанак са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом, имамо посету железари Хестил у покрајини Хбеи где ћемо да видимо њихове даље планове за будућност. Сутра ћемо имати све те информације“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је за успешну земљу, поред озбиљних унутрашњих реформских процеса, пре свега у економији, потребно и да озбиљно позиционирамо земљу у свету.

„Потребно је да немате никакве препреке и да тражите подршку и сву помоћ са свих страна, како би та земља могла да пружи резултате, али то је могуће само ако имате такву врсту тешких унутрашњих реформи“, закључио је Вучић.

Јата птица могу да победе и олују

Србија је од почетка подржала иницијативу „Један појас — један пут“ и главне речи којима би ми описали ту иницијативу су повезаност и веза, а кад то кажем мислим на нове инфраструктурне пројекте, аеродроме, мостове, и како да успоставимо боље односе између наших земаља, рекао је премијер Србије Александар Вучић на округлом столу лидера у Пекингу.

На округлом столу лидера у оквиру форума „Појас и пут за међународну сарадњу“, Вучић се обратио шефовима држава и влада 28 земаља и шефовима трију међународних организација.

„Ова иницијатива је пројекат мира и толеранције. Односи међу људима су најважнији и морамо чешће да размењујемо посете, успостављамо боље везе, а наши парламентарци такође треба чешће да путују“, рекао је премијер и новоизабрани председник Србије на скупу под покровитељством председника Кине Си Ђинпинга.

Вучић је рекао да је овај форум омогућио учесницима да се боље упознају:

„Има пуно простора за унапређење сарадње наших академија уметности, привредних комора, медија. Морамо да унапредимо ’бизнис ту бизнис‘ везе.“

Зато је јако важно да инвестирамо у јачање веза међу људима, јачање веза и у иновационим технологијама, да размењујемо идеје, да поштујемо различитости, истакао је српски лидер.

„Данас у модерно доба зависимо једни од других и не можемо људе да разликујемо по религијама, културама“, додао је Вучић.

На крају говора, цитирао је председника Кине:

„Закључићу реченицом коју сам јутрос од Вас чуо, председниче Си: ’Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама‘“, рекао је премијер Вучић.

 

 • berislav

  Neću komentarisati, ali samo uzvikujem Živela Rusija i Putin!!!!

 • Vladimir

  Sve ide po planu…

  • Miro Miro

   Kuku lele kad se probude komentatori

 • Simerijanac

  ,,,“ „Толико гаса немамо одакле да узмемо. Ево, већ пет година ме убеђују да га има негде другде. Нема, има га у Русији и дајте да дође преко Турске, Бугарске, на било који начин, само нам омогућите да 2019. не дочекамо без гасовода и гасних конекција“, рекао је Вучић.“…
  ———————————————————————————————————————————-
  Па убјеђивао те твој пријатељ Бајден Вучићу, и то онда кад је преко Европске комисије а ова опет преко кукавичке Бугарске забранила Русима да граде Јужни ток према Аустрији. Зашто га не именујеш, чак је био и забринут, нудио је 7 “ рјешења“ да бираш. Доводиће бродовима прљави гас на острво Крк, па да градиш гасовод до Србије и онда да Срби зависе од усташке воље и зловоље.
  Нису сви Срби кратког памћења који не памте ни шта је било прије три дана, а камоли прије три године.
  Наведени пријатељ те је убиједио да шћипетарима правиш аутопут до Драча, таман да шиптари остваре пријетњу о проширењу до Ниша, и то истим тим аутопутем, а финансираним од стране српске сиротиње. И да тај пут повеже НАТО од Јонског до Црног мора, да се брже креће приликом напада на Русију.
  Да сам ја на мјесту Путина, неби ти ни дозволио да дођеш у Русију, а камоли да би те примио. Руси су бескрајно стрпљиви.

  • drNele

   svaka cast za komentar to je sustina gde se koprcamo da pruzimo ruku zapadu koji nas obmanjuje a pruzenu ruku bratskih naroda ne vidimo i ignorisemo,

  • Т. Горски

   Полако, полако,
   Што би Вучићу било забрањено да покоју прећути?
   Велика већина политичара грдно и безобразно ЛАЖУ а ми нашем не дозвољавамо ни да покоју прећути и да истовремено ради „свој-посао“.

   Кад сам ономад говорио да Руси нису „весла сисали“ и да знају шта раде онда су се неки бацали дрвљем и камењем на мене а ево миц по миц и све полако долази на своје мјесто.
   Стрпљен спашен, каже стара србска изрека.