„СУЗЕ СИБИРА“ — божји дар Русији (фото)

13

Дијамант — најбољи пријатељ жена и још бољи пријатељ индустрије. У вечном леду Сибира крију се највеће залихе овог скупоценог камења.

Према легенди, Бог је, након што је створио земљу, облетао планету и равномерно распоређивао богатства из свог џака. Међутим, када је летео изнад Јакутије (крајњи север Сибира) у којој је био мраз од 70 степени Целзијуса испод нуле, смрзла му се рука и испустио је џак са свим садржајем који се у њему налазио: дијамантима, драгим камењем, златом, платином, сребром, уранијумом, нафтом, гасом итд. Све се то расуло по јакутској северној тајги.

Први дијамант на територији Русије пронађен је давне 1829. године на Уралу, али је до 2017. године у песку реке Урал пронађено свега 250 дијаманата, истина ретке лепоте и прозирности. Међутим, производња овог вредног метала у Русији почела је тек педесетих година 20. века у Јакутији. Прве дијаманте су откриле две жене-геолози чији водичи су били локални узгајивачи јелена. То је било једно од највећих геолошких открића 20. века.

У западном делу Јакутије откривен је кратер Зарница, након тога их је откривено још неколико, да би осамдесетих година Совјетски Савез постао један од највећих светских произвођача небрушених дијаманата. Највећи дијамант је пронађен 1980. године — тежак 342 карата — и добио је име „XXVI конгрес КПСС“, док је почетком ове године у Архангелској области пронађен највећи дијамант у Европи, од 181,68 карата, који је добио име „Архангел Михаил“.


Данас, руска корпорација „Алроса“ производи 99 одсто дијаманата у Русији и више од четвртине у свету. Само прошле године продала је 40,1 милион карата, што је за 33,7 одсто више него 2015. године, а профит је износио 4,375 милијарди долара. Поређења ради, толико би износио буџет две Црне Горе.


Компанија има представништва и развијену продајну мрежу у свим главним светским дијамантским центрима: у САД, Белгији, Уједињеним Арапским Емиратима, Кини, Великој Британији и Израелу. Посебно ретки и скупоцени руски дијаманти се могу купити на аукцијама куће „Сотби“. Осим тога, она има дугорочне уговоре са белгијском компанијом „Лорелтон дајмондс“ која купује бриљанте за америчку јувелирску компанију „Тифани“, као и са хонгконшком „Чоу Таи Фук“.

 

Руска „престоница“ дијаманата

Град Мирни — престоница руских дијаманата — налази се у Јакутији, Република Саха. Град је добио име по дијаманстком кратеру „Мир“ који је отворен 1955. године. У граду живи 35.000 становника, од којих 80 одсто ради у компанији „Алроса“. Ту се налази седиште компаније са центром за сортирање. Мали дијаманти лошег квалитета се користе за радне инструменте, док 70 одсто одлази у Индију на обраду.Од 1957. до 2001. године „Мир“ је дао свету дијаманте у вредности од 17 милијарди долара. Кратер је дубок 525 метара и широк 1,2 км и један је од највећих у свету. Године 2001. је конзервиран и ископавање се врши подземним путем.

 
Алроса“ поседује руднике у Јакутији, Арахангелској области, Африци, а ускоро почиње рад и у Монголији. Десет рудника у Јакутији производи 97 одсто дијаманата читаве Русије. Они се одликују високим квалитетом, без боје су и провидни. Залихе руда корпорације се процењују на милијарде карата, односно на 30 година.

„Метеорски“ дијаманти — импактити

Крајем прошлог века скинут је вео тајне са великог налазишта јединствених дијаманата које се налази на граници Краснојарског краја и Јакутије у подручју Попигајске астроблеме. Ради се о кратеру метеора, који настао пре 35 милиона година. Совјетски геолози су седамдесетих година тамо пронашли супертврде дијаманте — импактите.

 


Пошто се кратер налазио на тешко доступном подручју, а држава је у то време поклањала већу пажњу производњи вештачких дијаманата који су били јефтини, проучавање импактита је прекинуто, а подаци о налазишту је заведени су као поверљиви.

Данас су ови дијаманти веома тражени у индустрији јер се показало да је абразивна способност дупло већа него код природних и синтетичких дијаманата. Они су одлични за обраду метала и производњу полупроводника: за производњу турбина, прецизну механику и слично, али не могу да се користе за израду накита.

Русија је једина земља са налазиштем ове врсте дијаманата. Залихе су толико велике да су довољне за наредих 3000 година. Поређења ради, залихе обичних дијаманата у целом свету се процењују на свега 5 милијарди карата.

„Вулкански“ дијаманти

Русија поседује и трећу врсту овог драгог камена — толбачинске дијаманте. Геолози су у стврднутој лави Толбачинског вулкана на Камчатки, који је био активан од 27. децембра 2012. године до 9. октобра 2013. године, открили велике дијаманте новог типа. По мишљењу руских геолога, ови јединствени дијаманти су настали од вулканских гасова. У малим узорцима је већ извучено неколико стотина дијаманата. Пронађени дијаманти се разликују од свих нама познатих по минерално-геохемијским карактеристикама. Претпоставља се да се на овом налазишту налази око 20 милиона карата дијаманата.

Бог је очигледно, случајно или намерно, био веома благонаклон према Сибиру, а тиме и према руском народу.    

 • моћни Ђоле Јанговић

  …“ Русија је једина земља са налазиштем ове врсте дијаманата. Залихе су толико велике да су довољне за наредих 3000 година. Поређења ради, залихе обичних дијаманата у целом свету се процењују на свега 5 милијарди карата…“

  Ако неком још није јасно зашто Ротшилди и остатак Фамилије двеста и више година брусе зубе на Русију и Сибир. Финансирали су све нападаче и завојеваче на Русију од Наполеона преко Хитлера па све до НАТО. Ови потоњи су њихова приватна војска а да то и сами генерали не знају, нити смију да знају..
  И још нешто; дијаманти нису најбољи пријатељи жена већ трговаца. И то оних највећих – трговаца оружјем. Дијаманти су веома погодни за транспорт и размену „ин виво“. Мале тежине и габарита а велике вредности која се не мења. Савршени за црна тржишта оружја, дроге, белог робља итд… И то ангро.

  • DIKI

   Nema problema, zapad će uskoro obilovati impaktitima. Vema sličan učinak udaru meteora je i udar MIRV-a Topolja @ Bulave. To što će biti radioaktivni, bogo moj, ne može se imati sve. Mada, teško da preostane neki Rotšild, skloništa su im veoma loša. Ako je to što smo imali prilike videti sve, neće od njih ni radioaktivni biber ostati. Jedino da se presele na neku drugu planetu.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ти канда би баш волео да се обогате? :)

  • DIKI

   Znaš, višekratni udari na isto mesto nisu mogući. Ali, posle krače pauze sledeći MIRV bi detonirao (bojeva glava zbog načina funkcionisanja je takva da je možeš baciti sa desetog sprata i ništa joj neće biti). I tako bi Mujica pao na ćakiju 7 – 8 puta. A bilo bi i dijamanata. Nije beg cicija.

 • SlavenMilanov

  Kakav je to bog kome se zaledila ruka??
  P.s. I Afrika je bogata dijamantima ali nema „iskandere“, „topole“ i sl. da ih sačuva?

  • Драган Пешић

   Топољ пиздо,у тополома си изгубила невиност.

  • SlavenMilanov

   To ti seja pričala? :-D
   To da si retko glup – to je opšte poznato, al’ to da si gusto glup – to je već novost.. „tejkvondoisto“

  • Драган Пешић

   Зато си ти консантно глупа пиздице гребићка.
   Сеја ми причала како ти је ушивала химен,Славенка.

  • моћни Ђоле Јанговић

   ЈАкутски бог.. Он ти је „лоу тех“ па нема као руски специјална летачка оделца.::?)))

 • Mиша

  Русија ИМА СВЕ ШТО ЈЕ ПОТРЕБНО једном народу или држави у огромним количинама. 55% најплодније ЗЕМЉЕ у свету НАЛАЗИ СЕ У РУСИЈИ. Држава са ОГРОМНИМ НЕПРЕСУШНИМ ПРИРОДНИМ БОГАСТВИМА као дар од Господа Бога нацији која је остала у својој изворној вери до данашњег дана за разлику од остали разни секти који су своју веру напустили оснивајући разне СЕКТЕ а данас би да РАТОВАЊЕМ И ПЉАЧКОМ отимају оно што није њихово.

 • VELIKI HRVOSER

  OČEKUJEMO TOMAHAWKA ILI BAREM FROJDA DA OPOVRGNU OVE RUSKE DEZINFORMACIJE :-)))

  • Драган Пешић

   Буздован и дегенерик,

  • VELIKI HRVOSER

   A SAUDIJCI JOŠ SAMO 20 GODINA IMAJU NAFTE :-)))
   ZATO AMERI OVA SRANJA I RADE PO SVETU…NEMAJU JOŠ MNOGO VREMENA,NAFTE IM NESTAJE :-)))