Прочитај ми чланак

САБОР СПЦ БИРА ВЛАДИКЕ; на дневном реду и Република Српска, Хрватска и Македонија

0

Радни део Светог архијерејског сабора почиње у понедељак, а очекује се да се Сабор одреди према ситуацији у Македонији, Републици Српској и Хрватској.

Редовно заседање Светог архијерејског сабора СПЦ почиње у понедељак 15. маја 2017. године у Патријаршијском двору у Београду.

Како сазнаје „Политика”, у плану је да буду донете одлуке о именовању митрополита дабро-босанске митрополије и архијереја нишке и милешевске епархији, у којима је владичански трон упражњен.

Као и сваке године, Сабор ће свечано обележити почетак пролећног заседања окупљањем свих архијереја са патријархом Иринејом на челу у Пећкој патријаршији, где ће у храму Светих апостола сутра бити одржана Света архијерејска литургија као и чин призивања Светог духа.

Још није познат дневни ред престојећег пролећног заседања Сабора, али, како сазнајемо, осим о „кадровским решењима” расправљаће се о извештајима о раду централних тела СПЦ-а, Синода, патријаршијског и епархијских управних одбора, образовних установа, односно Богословског факултета и средње школе.

Осим тога, владике ће се изразити став о збивањима у Македонији, Републици Српској и Хрватској. Још није познато да ли ће и у којој форми бити речи о проблемима у раду мешовите православно-католичке комисије о Алојзију Степинцу, која према раније утврђеном календару, у јуну заседа у Подгорици. После тога, уколико не буде продужења рада, требало би да се уобличе закључци и проследе папи Фрњи, који ће потом одлучити да ли ће надбискуп Степинац бити проглашен за свеца.  За сада, се такоше не зна да ли ће највише црквено тело расправљати о петицији за ревизију учења о Дарвиновој теорији еволуције у школама и на факултетима у Србији.

И прошлогодишње заседање Сабора обележиле су кадровске промене. Пре годину дана Сабор је усвојио молбу епископа нишког Јована и разрешио га дужности управљања епархијом. Овај захтев владика Јован је образложио здравственим разлозима. Претходно, у медијима се спекулисало да је разлог његовог повлачења неслагање са једним делом свештенства. Епархијом нишком од тада привремено управља владика рашко-призренски Теодосије. За сада нема поузданих назнака да ће га Свети архијерејски сабор именовати за новог архијереја нишке епархије.

Иако је било најављено, прошле године Сабор није именовао ни нове владике дабро-босанске и милешевске епархију, али је било је речи о петицији којом се тражи враћање епископа Филарета на трон Епархије милешевске.

Пролећни Сабор обично траје између седам и десет дана, у зависности од дневног реда. Расправља се о вери, богослужењу и црквеној дисциплини, али Сабор представља и врховну судску власт у оквиру своје надлежности.  Највише црквено тело обично заседа два пута годишње, на пролеће и јесен, с тим што је могуће и сазивање ванредне седнице уколико је то неопходно ради решавања актуелних питања.