Прочитај ми чланак

ОЛАНД ПРЕДАЈЕ МАКРОНУ нуклеарне кодове и државне тајне

0

Париз -- Емануел Макрон ће бити инаугурисан за најмлађег председника Француске икада, а од досадашњег председника добиће нуклеарне кодове и биће упућен у државне тајне.

Макрон, 39-годишњи центриста који је у другом кругу председничких избора, 7. маја, однео убедљиву победу над лидерком крајње деснице Марин Ле Пен, преузеће дужност од досадашњег социјалистичког председника Франсоа Оланда, а церемонија ће почети у 10х.

Оланд је обећао да ће примопредаја дужности протећи „једноставно, јасно и пријатељски“, преносе француски медији.

„Ја на предајем власт политичком противнику, ово је далеко једноставније“, рекао је досадашњи председник, који је Макрона из света банкарског инвеситрања довео на место свог саветника, а потом и министра економије.

Поводом примопредаје председничке дужности, у околини Јелисејске палате и оближњих Јелисејских поља распоређено је 1.500 полицајаца, а околне улице су блокиране.

Према протоколу који је примењиван и када су француски краљеви један другом предавали власт, новоизабраног председника ће најпре примити војни командант Палате, који ће га позвати да поздрави трупе републичке гарде, наког чега ће га дочекати Оланд.

Досадашњи и нови председник ће потом од 20 до 30 минута насамо разговарати – претежно о главним текућим питањима, евентуалним преговорима ради ослобађања талаца или о стратешким уговорима, или пак о припреми значајних међународних сусрета, а тада ће разменити и – нуклеарне кодове, преноси „Фигаро“.

Макрон већ познаје Јелисејску палату, јер је ту некада био помоћник генералног секретара Оланда, али ће сада открити и тајне просторије као што је сала „Јупитер“ – бункер изграђен 1940. у подземним деловима Палате где се налази командна сала и систем за активирање снага за нуклеарно одвраћање.

Према речима бившег шефа протокола Пола Пудада, нови председник потом испраћа свог претходника и остаје на улазу Палате док он не оде.

Потом почиње церемонија инаугурације, у златном окружењу свечане сале, у присуству председника Националне скупштине и Сената, као и премијера, а председник Уставног савета Лоран Фабијус ће прогласити резултате и Макрон ће званично ступити на функцију председника.

Нови председник ће потом примити војне почасти на тераси Јелисејског парка, уз топовску паљбу која ће ођекнути 21 пут, након чега би требало да посети париску скупштину.

Нови премијер Француске биће именован у понедељак, а земља ће добити нову владу у уторак, рекао је Ројтерсу неименовани извор близак новоизабраном председнику Емануелу Макрону.

Макрон је у другом кругу председничких избора, 7. маја, однео убедљиву победу над лидерком крајње деснице Марин Ле Пен.