Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ У ЧУДУ: Тело српског свеца није иструлило ни после 82 године!

0

Мошти су биле лагане и одмах су положене у привремени метални ковчег, где су прегледана стопала као једини видљиви део тела у том тренутку

Први српски епископ у Америци је сахрањен пре више од осам деценија, али и даље чврсто држи крст.


Пре десетак дана откривене су мошти епископа Мардарија Ускоковића које су се налазиле у цркви манастира Светог Саве у Либертвилу (Илиноис), од децембра 1935. године, када је ту сахрањен, а отварањем гроба утврђено је да су његове мошти нетрулежне.

Према сведочењу Николаја Костура, председавајућег Литургијског пододбора за прославу Светог Мардарија, мошти су из гроба извађене 5. маја, а у тим моментима појане у пасхалне химне и тропар “Христос воскересе” по српском и руском напеву, због дубоке љубави и посвећености Мардарија овим словенским традицијама.


– Оци Серафим и Николај извадили су мошти из гроба. Биле су лагане и одмах су положене у привремени метални ковчег, где су прегледана стопала као једини видљиви део тела у том тренутку. Кости на стопалама су имала златно жуту боју. Онда је отац Николај приступио испитивању средњег дела тела, видевши у рукама Светог Мардарија крст који је и даље држао чврсто. Повукавши рукав сакоса, указале су се руке Светог Мардарија које су биле у потпуности очуване. Јасно су биле видљиве кожа, нокти и длаке, и у том тренутку је постало сасвим очигледно да се ради о нетрулежним моштима, а не само о костима – наводи се на сајту СПЦ.

– Потом су мошти помазане нардовим уљем по упуствима које је дошло из свештеног манастира Хиландара. После помазивања боја коже се променила у тамнобраон.

– После прања и помазивања Светитељеве мошти су умотане у памук и лан, тако да их је лакше померати и премештати. Потом су свете мошти привремено обучене у стихар до пуног одевања за свеправославну прославу у јулу 2017. године. Његово лице је прекривено ланом, а тело је положено у привремени метални ковчег.