Прочитај ми чланак

СВЕ ИМА СВОЈУ ЦЕНУ: НАТО ће „исцедити“ грађане Црне Горе!

0

Све државе НАТО-а су ратификовале Протокол о ступању Црне Горе у Алијансу, саопштила је Влада Републике. Војни експерт Владимир Кожин је изјавио за Спутњик да ће то за ту државу имати негативне последице.

За Црну Гору ће то имати многе негативне последице. Као прво, нису сви Црногорци подржали улазак земље у Северноатлантску алијансу. Од значаја је и то што раније Црна Гора није уплаћивала никакав новац у заједнички војни буџет НАТО-а, а сада ће јој заврнути све руке и натерати је да испуњава одлуке Велшког самита из 2014. године и прошлогодишњег Варшавског самита и да издваја 2 одсто од свог БДП-а. Они ће морати, једноставно ће их натерати, да пређу на систем наоружања НАТО-а, тј. да купују технику, оружје и муницију. А ако не буде новца, натераће становнике да стегну каиш и поделе тешко зарађену сламарицу, на пример, на рачун смањења социјалних давања. Осим тога, црногорска војска ће сада ићи на ратна жаришта у саставу контингената НАТО-а. Укратко, десиће се делимичан губитак војно-политичког суверенитета Црне Горе – рекао је Владимир Кожин.


 
Улазак Црне Горе у НАТО ће се по његовом мишљењу одразити и на њене односе са Русијом.
 
– Пракса је већ показала да су све државе које су у последњем таласу примљене у НАТО почеле да негују јако антируско расположење. Као што знамо, та болест је дуга и не лечи се брзо. Зато ће се то одразити и на наш заједнички туризам, и на бизнис и на међуљудске контакте – сматра војни експерт.
 
Влада Црне Горе објавила је јуче да су сви чланови Северноатлантског савеза ратификовали Протокол о приступању Црне Горе Алијанси.
 
Ратификација Протокола од стране свих земаља-чланица НАТО-а потписаног у мају 2016. године био је неопходан услов да се Црна Гора прикључе том савезу.
 
Премијер Црне Горе Душко Марковић изјавио је да ће формално придруживање НАТО-у, највероватније на наредном самиту Војне алијансе током маја месеца, допринети стабилности и економском интересу земље, али и целом Балкану, укључујући и повећан прилив страних инвестиција у Црној Гори.
Раније је Министарство одбране Црне Горе саопштило да ће годишње издвајање Црне Горе за буџет НАТО-а износити 450.000 евра, што је 0,027 одсто годишњег буџета тог савеза.