Прочитај ми чланак

СИРИЈА – ГЕНИЈАЛНИ ПЛАН Највећа операција сиријско-руских снага већ покренута МАПА

0

Након недавне објаве сиријске и руске војне команде да Сиријска арапска армија и њени савезници крећу у операције за ослобођење Деир Ез Зора, сви су очекивали експресно крчење пута према источном сиријском граду, међутим, руско-сиријски стратези имали су другачије планове.

Први предуслов за покретање операција било је увођење „зона деескалације“, чиме су значајно растерећене и снаге САА, али и руска авијација, сматра група сиријских аналитичара „Сиријска генерација“, блиско повезаних са сиријским обавештајним службама.

Други предуслов јесте обезбеђивање јужних и северних позадинских позиција, које је управо у току на неколико фронтова, чиме је практично и отпочела операција за ослобођење Деир Ез Зора.

Обезбеђивање позадине није једини разлог због ког САА није јурнула у пробој кроз средину, из Палмире према Ал Сукни, првој „станици“ на путу према Деир Ез Зору. Сиријској армији и њеним савезницима било је потребно и одређено време за надгледање активности џихадиста у „зонама деескалације“. Такође, било је неопходно обезбеђивање чврстих позиција и што веће удаљавање терориста Исламске државе на истоку Хаме и северу Хомса.

Поента је да су САА и савезници морали да се увере да је све у реду на линијама раздвајања у зонама деескалације, пре него што су могли да се усуде да преместе све елитне снаге на више стотина километара раздаљине, кажу сиријски аналитичари.

Током припремног процеса, САА и њени савезници морали су да се изборе и са великим изненађењем које их је дочекало на јорданској граници. Нагомилавање америчких, британских и јорданских војника, наговештавало је изненадан ударац западних сила са југа земље.

Уследио је муњевити одговор сиријских снага које су одмах извршиле ударац на југоистоку покрајине Дамаск, показавши не само одлучност, већ и способност да се за релативно кратко време изврши изузетно обиман напад, који је већ након три дана довео САА на само 100 километара од ирачке границе. У овом походу је обезбеђен и ауто-пут Палмира-Багдад, који је кључан за даље напредовање према Ираку.

Изласком на ирачку границу сиријске снаге не само да би практично опколиле америчке снаге у дубинама Сиријске пустиње, већ би по први пут после неколико година, дошли у директан контакт са својим великим савезницима из ирачких Снага народне мобилизације, чиме би могле да почну и заједничке операције за чишћење границе од присуства терориста.

Према томе, наглашава група сиријских аналитичара, оптужбе које стижу да је САА одустала од најављеног напада на Деир Ез Зор, не могу бити даље од истине. Не улетање у непромишљене пробоје дозволило је САА да предупреди „остваривање реалности“ на југу Сирије, којом су Тилерсон и Трамп, вероватно, желели да дочекају Лаврова у Вашингтону.

Сада, САД-у не преостаје ништа друго, него да ограничи своје присуство у Сирији на Раку, а за узврат, Русија ће им, највероватније, понудити равноправно место у преговарачком процесу у Астани, којим би, као коалициони партнер курдских снага у Сирији, САД могао да легитимизује своје присуство у Сирији. 

Као што се види на мапи, САА је већ покренула дејства за заузимање „плавих“ позиција