Прочитај ми чланак

ПУТИН У КИНИ почасни гост и доноси нешто посебно

0

Руски председник Владимир Путин ће на предстојећем Самиту о "Путу свиле" изнети конкретне иницијативе за изградњу најкраће и најисплативије саобраћајне руте.

То је саопштио помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

– Владимир Путин ће представити руску визију перспектива економског развоја Евроазије и предложити низ конкретних иницијатива за изградњу најкраћих, најисплативијих и најефикаснијих саобраћајних рута преко територије Русије и Евроазијске економске уније за превоз робе од Атлантског до Тихог океана – рекао је Ушаков новинарима, преноси агенција Тасс.

Он је навео да ће руски председник говорити на свечаном отварању форума 14. маја, заједно с кинеским председником Си Ðинпингом и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Чињеница да је руски председник позван да говори на свечаном отварању самита, по речима Ушакова, илуструје тесну сарадњу Русије и Кине.

– Чињеница да је наш председник позван да буде говорник на церемонији отварања указује на ниво тесне интеракције између Русије и Кине у контексту иницијативе “Један појас, Један пут“. Кина види Русију као кључног партнера, док је Русија заузврат заинтересована да се кинеска иницијатива искористи за спровођење великих заједничких пројеката, посебно оних усмерених на развој руских региона у Сибиру и на Далеком истоку – додао је Ушаков.

Ушаков је саопштио и да је Врховни савет Евроазијске економске уније дао налог за отпочињање преговора с Кином о потписивању споразума о трговини и економској сарадњи.

Такође је истакао да Русија и Кина формирају стратешки савез у енергетском сектору. Обим извоза руске нафте у Кину се повећава, а лани је достигао 2,5 милиона тона.