Прочитај ми чланак

НОЛЕ НИКАД ЕМОТИВНИЈИ: „И ово ће проћи!“

0

Други тенисер света Новак Ђоковић каже да спортисти нису машине, роботи, него обични људи са емоцијама, рањиви као и сви други.

Новак Ђоковић отворио је душу за шпанске медије. Он је рекао да спортисти нису машине и роботи већ обични људи са емоцијама, који су рањиви као и сви други.


 
– Тражимо од професионалног спортисте да буде машина, робор без емоција. То ми се не свиђа. Рањивост је оно што нас чини људима. Мислим да то није лоше. Желим да покажем своје емоције. Наравно, морам да радим и да останем фокусиран, али емоције и рањивости су сјајни. То вам помаже да видите шта вам је потребно. Када сте толико на врху и када сте толико тога постигли покушавате да пронађете инспирацију, нешто што вас мотивише. Везе које успостављате са људима су веома битне. То је нешто што вас покреће. Потребна вам је позитивна енергија да наставите. Морате да разумете оно што осећају деца, која једног дана желе да буду као Рафа, Роџер, ја, навијачи…Ја упијам ту енергију, ту подршку и покушавам да се вратим – рекао је Ђоковић.
 
Други тенисер света каже да је на тежи начин научио да не може увек да побеђује.
 
– На крају дана одете у кревет као сви други људи. У реду, ми смо другачији, професионални спортисти, успешни, талентовани, на врху света… Али сви морају да се носе са свакодневним проблемима. Рањивост није лоша. У једном моменту после толико победа и освојених турнира, осетио сам мало да сам непобедив. Али, одједном почнете да губите и живот вам даје лекције. Као на Олимпијским играма прошле године. Играо сам вероватно најбољи тенис у животу. И, одједном повреда, изгубио сам од Дел Потра. Зашто? Морало је да се деси, научио сам лекцију на тежи начин. Из пораза можете много да научите, на терену и ван њега. Лоши ствари се догађају и осећате се слабим, али то је добро. То је живот, циклус. Сваки дан покушавам да будем бољи као особа и тенисер. Не могу да предвидим шта може да се деси у будућности.
 
Новак не бриљира још од од освајања Ролан Гароса прошле сезоне, али циљеви и жеље му се ниси променили.
 
– Да нисам желео да добијем сваки меч, да освајам титуле, гренд слемове, будем број 1, не бих играо тенис. Наравно да желим да побеђујем, али оно што говорим, а људи не разумеју, шест седам после Ролан Гароса, морао сам да пронађем нови мотив, инспирацију за нову еру. Резултати ће доћи као последица доброг рада. Мој живот се променио много током последње две или три године. Постао сам отац, друго дете је на путу, десило се доста ствари, окончао сам сарадњу са својим тимом после десет година. Мало је играча који су толико дуго радили са једним тренером и физиотарапеутом. Али, дошло је време да се крене даље, ми смо и даље у добрим односима. Изазови, тежње и снови остају исти, ништа се није променило, што се тога тиче – рекао је Новак и додао да све оно што је постигао у прошлости му даје снаге да иде напред, јер зна да поново може да буде најбољи.
 
– Не идем на турнире само да бих био тамо, него да бих дошао до краја, до трофеја. Захвалан сам на искуству која имам са ранијих турнира. То ми даје самопоуздање, знам где сам био пре, знам да то могу да поновим. Морам само да верујем у себе. И ово ће проћи. Сигуран сам да ћу добити шансу.
 
Признаје други тенисер света да пролази кроз транзицију.
 
– Срећан сам што сам висок ниво задржао дуги низ година, али после освајања Ролан Гароса први пут сам осећао да морам да бирам, био сам немотивисан, без начина да одржим тај ниво. После Ролан Гароса и Ју Ес опена сам осетио праву јаз што се тиче мотивације. Имао сам неколико месеци да размислим о неким стварима, како да повратим магију.
 
Новак је прошле године раскинуо сарадњу са Борисом Бекером, а пре неколико дана са целим тимом.
– Дајем све од себе да се вратим, да пронађем нову енергију. Поносан сам на оно што сам урадио али морам даље. Одлука да раскинем сарадњу са целим тимом била је веома важна. Морао сам то да урадим, осетио сам да ми је потребно нешто ново – истакао је Ђоковић.