Прочитај ми чланак

ЛИСТА НАЈЈЕФТИНИЈИХ ЗЕМАЉА: Босна на врху, Хрватска при дну, а где је СРБИЈА?

0

Угледни амерички магазин "Тајм" саставио је листу најјефтинијих држава за живот на свету, а на њој налази се већина земаља из нашег региона.

Агенција „ГоБанкингРатес“ саставила је листу на основу следећих параметара: индекс локалне куповне моћи, цена закупа некретнина, цена намирница и индекс потрошачких цена. Ови подаци потом упоређени су са резултатима су стандардом живота и ценама у Њујорку.

Према тим параметрима, најјефтинија земља за животу у региону је Босна и Херцеговина (11. место). Како пише „Тајм“, БиХ поседује пристојну куповну моћ, ниску цену закупа некретнина, намирница и индекса потрошачких цена. Као пример наводи се Сарајево где су укупни месечни трошкови најма и осталих трошкова између 550 и 650 евра.

На тој листи Србија је заузела 18. место. У односу на осталих 49 земаља, цена закупа некретнина је трећа најнижа, са просечном ценом закупа једнособног стана од око 155 евра у Новом Саду, наводи се у тексту и додаје да су цене намирница (за 73,2 одсто јефтиније него у Њујорку) и индекс потрошачких цена (66,8 одсто јефтинији) ниски, али и куповна моћ (за 52,4 одсто нижа) становништва.

Црна Гора је заузела 26. место. Магазин наводи да се Црна Гора истиче по ниским ценама намирница, док је куповна моћ негде на средини листе најјефтинијих земаља за живот. У поређењу са Њујорком, куповна моћ је нижа за 44,6 одсто, закуп јефтинији за 88,8 одсто, намирнице за 68,9 одсто, док је индекс потрошачких цена нижи за 61 одсто.

Словенија је на 36. месту. Занимљив податак је да Словенија има вишу куповну моћ од свих 50 земаља на листи, а у односу на Њујорк је нижа за 13 одсто. Цена закупа је јефтинија за 86,5 одсто, намирнице за 57,4 одсто, а индекс потрошачких цена 47,4 одсто.

У региону најскупља је Хрватска која је на овој листи стигле тек до 47. места. Куповна моћ Хрвата нижа је за 36,1 одсто, цена закупа некретнина је 90 одсто јефтинија, намирнице 58,8 одсто, а индекс потрошачких цена 51,2 одсто. Како се наводи у тексту, цена закупа некретнина је нижа него у већини земаља са листе, а као пример је наведено да соба у Загребу кошта 325 еура.

Што се тиче остатка листе, топ десет изгледа овако: Јужна Африка, Индија, Косово, Саудијска Арабија, Казахстан, Замбија, Оман, Парагвај, Чешка и Македонија.