Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР: Мањине (Срби) у Хрватској имају сва права

0

Премијер Андреј Пленковић тврди да националне мањине у Хрватској уживају сва права која им припадају Уставом и уставним законом, те да ће та права бити максимално поштована као што су и сада.

Он је у Ђакову, где је боравио у оквиру предизборне кампање за локалне изборе који ће у Хрватској бити одржани 21. маја и 4. јуна, указао да су саборски заступници из реда мањина од самога почетка део владајуће већине и да ће то и остати.

– Мањине, односно осам заступника националних мањина су од почетка рада моје владе део парламентарне већине. Дакле, ту уопште нема никаквих дилема – рекао је Пленковић одговарајући новинарима на питање да коментарише најаве појединих мањинаца, Фуриа Радина и Вељка Кајтазија, да ће одустати од подршке влади.

Осврнувши се на изјаве које су уследиле након што је потпредседник СДШСС-а Милорад Пуповац дао изјаву за РТС у вези са реконструкцијом владе, Пленковић је објаснио да Пуповац, који је и председник Српског националног већа у тој изјави уопште није рекао оно што је било пренесено у медијима.

Пуповца је на груби начин одмах извређао заменик председника владајуће ХДЗ-а и потпредседника Сабора Милијан Бркић рекавши да он не може састављати хрватску владу, већ да то он може само у Србији, а у Хрватској ће то радити Хрвати.

– Господин Пуповац у изјави коју је дао једној телевизији из Србије уопште није рекао оно што је било пренесено у хрватским медијима. То је прва информација и то морамо јасно рашчланити – казао је Пленковић.

Оценио је да је Пуповац дао „сасвим нормални коментар да ће се влада попунити једном када прођу локални избори и када буде нова седница Сабора“.

Пуповац је ту своју изјаву, навео је Пленковић, и сам потом потврдио у интервјуу хрватским медијима.

Додао је да је до свих евентуалних неспоразума довела дезинформација, а да оно што је јасно је његов став као председника ХДЗ-а и владе – мањине у Хрватској уживају сва права која им припадају Уставом и уставним законом, бројним другим прописима.

Истакнуо је и да је од самога почетка као премијер инзистирао да мањински заступници буду дио парламентарне већине те да је у сталном контакту с њима.

– Дакле, не импресионира ме овај изборни шушур који се генерише. Је ли неки проблем – није. Проблема нема, мањине су уз нас цело време, све знају, о свему су информисани, њихова права ће бити максимално поштивана као што је то и сада – закључио је Пленковић.

Уставноправни стручњаци и опозициони заступници су на Одбору за Устав у четвртак усугласили да би нове министре требало предложити чим пре, најдуже у року од 30 дана од дана разрешења, дакле пре локалних избора, као и да државни секретари не би требало да присуствују седницама тела у ЕУ и одлучивати уместо министара.

Премијер је, међутим, рекао да ни с тим закључком није импресиониран, те да не види у чему је, како је рекао, драма.