Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Судство у Србији у обручу странака, банака и криминалних група

0

Двери већ дужи период указују на бројне проблеме који прате српско правосуђе. Презентовали смо у јавности бројне доказе о кршењу закона од стране председника судова, судија, јавних тужилаца и њихових заменика. Доказали смо да у овом тренутку на рад судова утичу партијски кадрови, пословне банке и организоване криминалне групе. Томе у СНС-овској Србији нема краја.

Двери неће подржати предложене измене и допуне предлога Закона о судијама. Општим реизбором судија и увођењем служби безбедности у процену кандидата за правосудне функције, стварано је и створено партијско правосуђе. Видимо исте кадрове, исте планове. Ова власт је наставила тамо где су стали „реформатори“ Снежана Маловић и Слободан Хомен.

Променила се власт, али не и политика која од српског правосуђа треба да уприличи партијски сервис. Судије и јавни тужиоци са партијским књижицама су реалност. СНС није презентовала исписнице за пар стотина судија и јавних тужилаца који су им у једном тренутку пришли и који су злоупотребљени за потребе партијске кампање и политике.

Све ово не значи да у судском систему Републике Србије не раде изузетно способни, образовани и часни представници своје професије – судије и тужиоци, напротив. Проблем је што ти поштени и способни константно бивају гурани у други план, а напредују они који су на наведена места дошли не на бази свог знања и интегритета, већ уз помоћ партијске књижице.

Предложеним изменама и допунама Закона о судијама садашња власт поново врши уплив у рад српског правосуђа, мења постојећи законски амбијент и уводи очигледну неједнакост у положају председника судова.

Нема апсолутно никаквог разлога да се трајање мандата председника суда скрати на предложене 4 године, чиме ће се и овако несигуран и од владајуће номенклатуре зависан положај судија учинити још неизвеснијим. На све то, предлагач укида забрану реизбора председника суда на исто место, што ће несумњиво отворити пут даљим злоупотребама, те неуставним и незаконитим продужењима мандата политички подобним председницима судова.

Опште је позната чињеница да се притиском на председнике судова врши притисак и на остале судије који поступају у конкретним предметима. Очигледно је да власт овим предлогом жели да заокружи коруптивни круг, створи још послушније старешине судова и коначно дође у прилику да буквално наручује пресуде.

Ево једног примера: како је могуће да је правоснажно осуђени Зоран Ћопић могао да паре од трговине дрогом сам без помоћи људи у тужилаштву, полицији, судству, банкама и на политичким положајима који су га помагали и штитили у прању мафијашких пара од трговине дрогом?

Скраћењем мандата се деградирају председници свих судова у Србији, осим председника Врховног касационог суда, Драгомира Милојевића, који још увек није пружио доказ о престанку чланства у Српској напредној странци и због тога оправдано сумњамо у његову независност и самосталност.

Ово тим пре што до данашњег дана јавност није обавештена о томе каква ће бити судбина уговора између пословних банака и Врховног касационог суда, те Трећег основног суда у Београду о привилегованим кредитима за судије.

Посебно нас брине која је и на који је начин спремљена документација за француско правосуђе у случају Харадинај. Тони Блер је саветник председника Владе Србије, а Харадинаја је заступао правни тим предвођен Блеровом супругом Чери Бут. Довољан разлог да сматрамо да је и хапшење и пуштање на слободу злочинца Харадинаја унапред договорен сценарио.

Зато ћемо од министарства правде затражити увид у комплетну документацију која је достављена француском правосуђу, да бисмо утврдили колико је држава Србија заиста посвећена да се починиоци најтежих злочина против Срба на КиМ изведу пред лице правде или је тренутни режим део фарсе и унапред договорених сценарија у којима су држава Србија и грађани Србије увек на губитку.

Информативна служба Српског покрета Двери