Прочитај ми чланак

БЕОГРАД – ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ: И власт и опозиција у одвојене колоне

0

Странке увелико припремају стратегију и бирају коалиционе партнере за предстојеће изборе у Београду. Демократе нуде сарадњу Јанковићу, Јеремић вага да ли ће предати листу.

Победнички савез из председничке кампање, на градским изборима у Београду највероватније ће наступити у најмање две колоне, пошто су социјалисти најближи одлуци да пред бираче изађу самостално. „Осовина“ ДС – Саша Јанковић покушаће да настави сарадњу, док Вук Јеремић још није преломио да ли ће уопште изаћи на изборе за парламент главног града.

Фото: Н.С.

Овако, у најкраћем, изгледа распоред политичких снага док странке полако подижу радну температуру за београдско гласање, које би требало да се одржи најкасније на пролеће следеће године. Београдске изборе власт види као прилику да још једном потврди доминацију, а опозиција се нада шанси да први пут озбиљније угрози владајућу коалицију.

Стожерне странке власти, СНС и СПС, у Београду имају одличну сарадњу, па ће се, и ако буду наступали одвојено, позивати на заједничке резултате из претходног периода.

По обичају, много је више недоумица на опозиционом полу. Главна је – Вук Јеремић. Према сазнањима, Јеремић још није донео одлуку да ли ће ићи на београдске изборе.

Демократе, које су на председничким изборима подржале Јанковића, планирају да понуде сарадњу његовом покрету. Шеф београдског одбора Балша Божовић каже да се ова странка већ припрема за изборе.

Међу непознаницама је и покрет „Бели – Само јако“ чији је кандидат Лука Максимовић освојио треће место у председничкој трци. Они раде на формирању мреже локалних покрета.

Иако се спекулише да би председник општине Нови Београд Александар Шапић могао да се удружи са бившим градоначелником Драганом Ђиласом, он за „Новости“ каже да на изборе излази самостално, са програмом који „нема везе са високом политиком“.

ДСС и Двери неће обновити савез са прошлих републичких избора.

– Сматрамо да су Београду потребне промене и тиме ћемо се руководити ако будемо разматрали могуће коалиције – каже лидер ДСС Милош Јовановић.

ПАТКИЦА СПРЕМНА

Иницијатива „Не давимо Београд“, чији је симбол паткица, најављује учешће на изборима, али кажу да још не желе да говоре о коалицијама:

– Желимо да сменимо екипу која уништава град. Да ли ћемо прерасти у странку – то је формалност – каже Радомир Лазовић, из ове организације.