Прочитај ми чланак

КОСТИЋ (ДВЕРИ): Од 2012.г., 13 000 лажних диплома КРАСИЋ (СРС): Шаргарепа или штап

0

Скупштина Србије данас раправљала о избору тужиоца за ратне злочине, избору јавних тужилаца у више јавних тужилаштава, као и о изменама Закона о судовима.

Током расправе опозициони кандидати су били незадовљни због чињенице да су биографије кандидата, зас поменуте функције, биле замагљене и недоречене.

Тим поводом у Скупштини Србије, новинар Србин.инфо је разговарао са народним посланицима Иваном Костићем (СП Двери) и Зораном Красићем (СРС).

Иван Костић (СП Двери)

– Сваки јаван рад мора бити доступан јавниости и народу Србије, па је ван сваке памети да људима који се кандидују, да буду на овако високим државним функцијама, буду замагљене биографије – да не знамо које су током образовања завршили школе. Да ли је то ради тога да се прекрију махинације по питању лажних диплома?

Мени је познато да је од 2012.г. издато је 13 000 лажних диплома, о завршеном седмом степену, мастеру и докторским студијама. Зато треба да се држава треба да позабави пореклом тих диплома јер је сигурно да уласком у финансијске извештаје многих приватних факултета може се сазнати истина које су и коме издате дипломе за један дан.

Тако да сам апсолутно за транспаретност по питању оваквих ствари, те да је недопустиво да на овакав начин на високе државне функције дођу људи за које се не зна које су завршили факултету, уствари да ли су у опште их завршили, па самим тиме да ли могу  обављају дужности које су најодговорније у државним органима Србије.

Лични лист тужиоца службена тајна

Лични лист тужиоца и заменика јавног тужиоца садржи име, презиме, име родитеља, место, дан месец и годину рођења, податке о пребавилашту, завршеном правном факултету, успеху на студијама, приправничкој пракси, правосудном испиту, кретању у служби, датуму навршења радног века, испуњавању норме, упућивању на рад у друго јавно тужилаштво, удаљавању са функције, дисциплинским мерама, престанку функције, објављеним стручним или научним радовима, вредновању рада, учешћу у програмима стручних усавршавања, знању страних језика и другим посебним знањима, имовинском стању, стамбеним приликама и друге податке у вези с радом и положајем јавног тужиоца и заменика јавног тужиоца.

Извор: insajder.net

Зоран Красић (СРС)

– Данас ми у Скупштини немамо више увид у никакав податак о целокупном радном ангажовању кандидата за ове високе државне функције после доношења новог Закона о државном већу тужиоца и Закону о судијама и високом савету судства.

Сада ми, као народни посланици, добијамо материјале по систему шаргарепе или штапа. Раније, по старом Уставу, скупштински одбор је све то решавао. Имали смо за високе функције у судству комплетан увид у радне биографије кандидата док сад добијемо неке папире, па затим све одмах иде на гласање. Ако успемо да сазнамо нешто о неком кандидату, ван тог папира где је штура биографија, успели смо, па добро је, ако нисмо, никоме ништа, кандидат без ваљане стручне провере, пролази пуком вољом скупштинске већине.

У пракси може да се деси да и 25 кандидата испуњавају неке опште услове, онда нам тада треба нека гаранција по коме је неки кандидат квалитетнији од другог, а то ми, народни посланици, из приложеног материјала пре гласања не можемо видети.

Такође, у избору високих државних функционера у судству постоји и формални недостатак: негде нам дају листе кандидата, а негде предлог одлуке кандидата који треба да буду изабрани на ове функције, што је то је правно немогуће и противно постојећем закону.