Прочитај ми чланак

ЗАГРЕБ: Тесла је био Хрват који је из католичанства прешао у православље

0

У рецензији књиге о Хрватској православној цркви, један од рецензената рекао је да је њен аутор искрено подсетио на све заблуде о историји православља на хрватским историјским и етничким подручјима

Књига у историји Хрватске православне цркве под називом “Хрватска православна црква била је, јест и бит ће” представљена је јуче у Загребу. У њој се тврди да су преци познатог научника Николе Тесле били заправо католици.

Аутор књиге је хрватски архиепископ Александар, а на презентацији исте говорили су историчар и публициста професор Горан Јуришић, новинар и публициста Игор Вукић и сам аутор.

Анте Милиновић уредник и један од рецензената књиге, написао је да је “књига уверљиво показује једну од пет парадигми хрватске државности”, пренео је портал “Хоп”.

Други рецензент, професор Јуришић, дотакао се и теме Николе Тесле.

– Вешта великосрпска пропаганда успела је у хрватским земљама у другој половини 19. столећа да наметне другачију слику о хрватским православцима, тако да су генерације Хрвата и столеће након тога мислили да је Никола Тесла Србин који се родио у лики иако је био политички Хрват, и и хрватског и влашког порекла чији је хрватски предак из Задра прешао с католичке на православну веру оженивши у Босни из љубави православну Влахињу. У овој књизи о историји Хрватске православне цркве је њен аутор искрено подсетио на све заблуде о историји православља на хрватским историјским и етничким подручјима, којима су Хрвати пали као жртве кривотворења њихове историје – рекао је на промоцији Јуришић.