Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ЊЕТ: Због ових изјава, Лавров је краљ међу политичарима!

0

Лавров је познат по свом одлучном карактеру, томе у прилог говори и чињеница да га неки зову "Министар Њет"

Сергеј Лавров, министра спољних послова Руске федерације, од распада СССР-а, једна је од доминантнијих личности у свету политике, како код куће тако и у иностранству. Због његовог знања и начина на који приступа решавању проблема, многе стране колеге имају веома велико поштовање према њему. На челу министарства руске дипломатије је већ 13 година.

Иако му је отац био Јерменин из Тбилисија, а мајка Рускиња, сам Лавров се увек изјашњавао као Рус.

После средње школе уписао се на Московски државни универзитет међународних односа, где је студирао на одсеку за међународне односе Истока. Радио је као приправник у амбасади Совјетског Савеза у Шри Ланки.

Затим је од 1976. до 1981. радио у Управи међународних организација Министарства спољних послова СССР-а, да би након тога у периоду између 1981. и 1989. био први секретар, саветник и виши саветник у Сталној мисији Совјетског Савеза при УН.

Лавров је 1992. постављен за заменика министра спољних послова Русије (у то време је Андреј Козирјев био министар), а две године касније одлази у Њујорк као стални представник Русије у УН. Од тада почиње врло важан период у његовој каријери. Током година проведених у Савету безбедности УН, Лавров се врло детаљно упознао са свим већим међународним проблемима: учествовао је на састанцима везаним за сукобе у бившој Југославији, у Ираку, на Блиском Истоку, у Авганистану и на онима усмереним на борбу против тероризма.

О могућем именовању Лаврова на место министра спољних послова по први пут се говорило у децембру 1995. када се повукао Козирјев. Међутим, тада је министар спољних послова Русије постао Јевгениј Примаков, којег је 1998. наследио Игор Иванов. Лавров је на на то место дошао тек 2004.

Током дугог низа година Лавров је морао да решава многе проблеме, међу којима су и расправе са САД око противракетне одбране и демократије у Русији; затим потписивање додатног споразума везаног за најдужу границу на свету, руско-кинеску; преговори са Јапаном да се потпише мировни споразум и тиме стави тачка на територијални спор; решавање “нуклеарног питања” Ирана; напори да цео свет схвати оправданост руске војне операције против Грузије, која је претила да прерасте у озбиљан сукоб са САД; и наравно преговори ради нормализације стања на Кавказу. Настојао је свакако и да учврсти положај Русије на Блиском Истоку, што су додатно отежавале арапске револуције и оружани сукоби у Либији и Сирији.

Лавров је познат по свом одлучном карактеру, томе у прилог говори и чињеница да га неки зову “Министар Њет”. У 2008. је, рецимо, британски лист “Дејли телеграф” тврдио да се руски министар за време телефонског разговора са својим британским колегом Дејвидом Милибандом толико наљутио да је, наводно, од свега што је тада изговорио тешко било шта могло да се објави у штампи. А бивше америчке државне секретарке Хилари Клинтон и Кондолиза Рајс признале су да их је често “доводио до лудила”.

Ово су цитати због којих ће Лавров, између осталог, оставити дубок траг у светској политици:

“Нисам плаћен да будем оптимистичан”

Руски дипломатски врх имао је билатерални састанак са тада државним секретаром САД Џоном Керијем у Швајцарској пре две године, где је неколико светских лидера радило на коначној одлуци о иранском нуклеарном програму.

Када је Лавров упитан да ли је оптимистичан поводом договора, рекао је: “Нисам плаћен да будем оптимистичан”. Кери је прихватио шалу и рекао да није довољно плаћен да буде оптимистичан.

– Не можемо да изгубимо Европу. Европа без Русије није Европа. Русија има времена и опет је спасила Европу од саме себе – рекао је током преноса уживо једне руске телевизијске емисије, коментаришући сарадњу Русије и Брисела.

“Ко сте ви ј… да ми држите лекције?”

Овај наводни цитат је из 2008. године када се сусрео са британским шефом дипломатије Милибандом, чији смо сусрет споменули у горњим редовима. Ту реченицу је цитирао један колега од Лаврова.

– Ко сте ви ј… да ми држите лекције? – рекао је тад свом колеги када су причали о конфликту у Грузији, када је Милибанд инсистирао да уговор дијалог са Сакашвилијем.

“Политички је некоректно за даму да се обраћа џентлменима на коленима”

У 2015. години, руски министар дипломатије одбацио је питање новинарке током састанка са Керијем, рекавши јој да се не обраћа мушкарцима “док је на коленима”.

– Политички је инкоректно да за даму да се обраћа џентлменима док клечи – казао је новинарки и показао на Керија и насмејао се.

Амерички државни секретар је склопио руке и немо гледао у даљину.

“Ако (држава) изгледа као терориста, понаша се као терориста, хода као терориста, бори се као терориста, то је терориста, јел’ да?”

Министар спољних послова Русије је на честе жалбе Американаца да њихови ваздушни удари нису заправо усмерени на џихадисте Исламске државе, одговорио у свом стилу новинарима у Уједињеним нацијама у Њујорку.

– Ако (држава) изгледа као терориста, понаша се као терориста, хода као терориста, бори се као терориста, то је терориста, јел’ да? – рекао је на питање новинара да дефинише “друге терористичке групе”.

“Апсолутно је неприхватљиво да се разговара са Русијом, или било ким другим у том случају, на језику ултиматума и средствима принуде”

На питање о разговорима о новом Хладном рату у односима између Запада и Русије, Лавров је одговорио:

– То је апсолутно неприхватљиво да се разговара са Русијом, или било ким у том случају, на језику ултиматума и средствима принуде. Наш одговор на једностране кораке САД, ЕУ и неких других земаља је уравнотежен и у складу са правима и обавезама Русије према међународним уговорима, укључујући и Светску трговинску организацију.

“Нисам изненађен русофобијом у америчком Конгресу”

Када је упитан да ли верује да САД покушавају да наметну промену режима у Москви, потцењујући руску економију, Лаврорв је рекао да има “веома озбиљне разлоге због чега верује да је то случај”.

– Када погледате на амерички Конгрес, 80 одсто њих никада није напустило САД, тако да нисам изненађен русофобијом у Конгресу – рекао је тада.

“Преценили смо независност Европске уније”

У истом интервјуу, прокоментарисао је руске санкције од стране ЕУ.

– Наравно да санкције боле, али не верујем да ће оне помоћи ЕУ. САД су наредиле ЕУ да наметну санкције и искрено, преценили смо независност ЕУ – истакао је Лавров.

“То је детињасто, али шта да радимо? Понекад велики момци играју игрице”

Овај коментар је дао у вези са односима између Русије и НАТО-а, који је практично пресекао све везе са Русијом док се крец́е “у близини руске границе”, али је ипак хтео руски помоц́ за обуку авганистанских пилота.

“Сада можете да вичете”

У априлу ове године, после састанка са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном, Лавров је био изненађен понашањем америчке новинарке.

Наиме, ову реченицу упутио новинарки је која и пре него што су званичници сели за сто, нападно постављала питања о Сирији.

“Да ли је истина да подржавате владу Сирије? Како коментаришете јучерашње саопштење Беле куће”, питала је Лаврова, а онда су јој се придружили и други.

– Ко вас је тако васпитао и учио да се понашате? – питао ју је Лавров пре почетка састанка.

Онда је на крају састанка уследио и коментар шефа руске дипломатије упућен новинарки: “Сада можете да вичете”.

“Шалите се”

Током јучерашњег сусрета Лаврова са Тилерсоном у Белој кући, њих двојица су стајала како би их фотографисали. тада је саркастично примио на знање изненадно отпуштање директора ФБИ Џејмса Комија.

На питање новинара хоће ли отпуштање бацити сенку на њихове разговоре, Лавров је одговорио у саркастичном тону: “Је ли отпуштен? Шалите се. Шалите се.”