Прочитај ми чланак

„ДОЂОХ, ВИДЕХ, ПОЕНТИРАХ“ – Русија један, Америка нула“

0

Приликом сусрета са америчким председником Доналдом Трампом, руски министар спољних послова Сергеј Лавров имао је разлога за весеље. Политички хаос у Вашингтону користи Москви, сматра "Дојче веле". Последње што би сада било потребно председнику Трампу, јесте успех у преговорима с Русијом.

Тешко је проценити шта би се догодило када би се Москва и Вашингтон сагласили око примирја у Сирији или пронашли решење за будућност Украјине.

Свака сагласност између Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина, још више би повећала ионако велику сумњичавост према председнику која влада међу демократама, али и многим републиканцима у Конгресу.

Трамп, дакле, мора Москву да замоли за стрпљење пре него што започне својеврсни период смиривања напетости, пише немачки портал.

Нико то не схвата боље од руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Тај 67-годишњак, до сада је и дочекао и испратио многе америчке политичаре, али овакав хаос у главном граду САД вероватно није доживео никада.

Амерички политичари скоро да су сасвим забављени сами собом. Велико питање гласи: да ли је и ако је у којој мери Кремљ утицао на исход америчких председничких избора?

Истрага ће, након отпуштања директора ФБИ Џемса Комија да се одужи. Можда ће да траје и годинама.

Ако је намера руске владе 2016. године била да ограничи способност акције последње светске велесиле, онда је тај циљ постигнут. Поверење демократа у Трампа на најнижем је нивоу икада.

Зато нема већине за изгласавање важних закона, као што је рецимо онај о пореским реформама. Па ни републиканци у Вашингтону нису јединствени.

Они додуше контролишу и Конгрес и Белу кућу, али им недостаје снаге за нови политички почетак након Обаминог мандата. Над институцијама у Вашингтону попут магле се надвило неповерење.

Добре вести за Кремљ

Ослабити и паралисати противника – шта би Путин боље могао да пожели?

Руски министар спољних послова у Вашингтону једва да је могао да сакрије своје весеље.

Током конференције за новинаре више пута је морао да се насмеје када је одговарао на питања о руској улози у америчкој предизборној кампањи.

Лавров је био опуштен, осећао се сигурно. Он је представљао Русију као државу која са САД равноправно дискутује о међународним проблемима: ситуацији у Сирији, у Авганистану, у Украјини.

Лавров је министар спољних послова од 2004. године, пре тога је своју земљу представљао у Уједињеним нацијама.

Тај искусни дипломата сада се у Белој кући среће с политичким новајлијама. Када се врати у Москву, моћи ће да извести да Трамп у скорој будућности, из унутрашњеполитичких разлога, неће укинути санкције. Али и то да ће Трамп спречити увођење неких строжијих мера.

Чини се да је политичка динамика на страни Кремља. Русија организује мировни процес за Блиски исток и позива САД да се прикључе – а не обратно.

Русија преговара с талибанима у Авганистану о будућности те земље. Коалиција у Кабулу, коју подржавају САД, налази се у дефанзиви. Па чак и ако се борбе на Блиском истоку наставе, Русија и од тога профитира.

Око 7.000 руских држављана, већином са Кавказа, подржавају исламисте у Сирији и на другим местима. У интересу Москве није да се врате у отаџбину и тамо изврше терористичке нападе. То поготово важи уочи председничких избора у Русији 2018. године.