Прочитај ми чланак

НАТО ПРИЈАТЕЉИ: Ердоган долази код Мила у Црну Гору!

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган посетиће ове године Црну Гору, најавио је данас министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу, током посете Подгорици.

Чавашоглу у изјави медијима, после сусрета са црногорским колегом Срђаном Дармановићем, није прецизирао датум доласка председника Турске, али је навео да ће та посета уследити „ускоро“.

Шеф турске дипломатије је изразио задовољство што ће Црна Гору, „савезник Турске“, ускоро постати чланица НАТО-а.

– Црна Гора ће убрзо постати пуноправна чланица НАТО-а и током тог процеса Турска је показала велику и искрену подршку Црној Гори, а током чланства Црне Горе ми ћемо са том подршком и наставити – казао је турски министар иностраних послова.

На питање да прокоментаришу политичку стабилност на Балкану, посебно присуство и „мешања Русије у унутрашње прилике у Црној Гори“ , Чавушоглу је казао да стабилност и безбедност Западног Балкана није важна само за овај регион, већ и за европски континент и Турску.

Прошле године се и Црна Гора сусрела са проблемима, имали сте покушај пуча. Турска, која је и то доживела, неко је ко најбоље разуме ту ситуацију. Уколико у региону имате празнину, пуно људи жели да је попуни. Због тога је важно чланство Црне Горе у НАТО-у, а ЕУ мора, такође, мора да има позитивнију улогу на Балкану – рекао је Чавушоглу.

Према његовим речима, све што се дешава на Западном Балкану на неки начин утиче на Европу.

– Тако да морамо имати много бољи приступ који ће као главни циљ имати подршку и стабилност – додао је он.

Црногорски министер иностраних послова Дармановић је оценио да су билатерални односи две земље „одлични“ и да предстоји период даљег јачања, посебно у области економије.

Робна размена са Турском вредна је 70 милиона евра. Последњих година повећано је турско економско присуство у Црној Гори, где је отворена и Зират Банка. Наговештен је долазак још једне банке из Турске – Халк банке. Веће је и интересовање за студије у Турској, где се тренутно школује 300 студената из Црне Горе.