Прочитај ми чланак

ДАНАС: Вучић мења првог човека Војске Србије Диковића?

0

Београд -- Начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић могао би први да се нађе "на мети за одстрел" када Александар Вучић ступи на дужност председника, пише Данас.

То је оцена војних аналитичара који подсећају да је Диковића 2011. именовао Борис Тадић као председник, а да се након тога начелник генералштаба ослањао на подршку одлазећег председника Томислава Николића. Војни аналитичар Александар Радић за Данас каже да је промена начелника Генералшатаба политичко питање о ком ће искључиво одлучивати Александар Вучић.

Фото: Министарство одбране Србије

Радић подсећа да по закону Диковић може остати на челу војске до навршених 58 година живота, што ће се испунити већ у мају следеће године. Он сматра да је за сада још рано говорити ко би могао да буде Диковићева замена.

Радић не верује да ће Вучић, када ступи на дужност председника, променити и министра одбране Зорана Ђорђевића јер је, како каже, у избору Ђорђевића Вучић лично учествовао.

С друге стране, политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је Ђорђевић на функцију министра дошао као привремено решење, због чега не искључује могућност да и он буде замењен.

Међутим, и Анђелковић сматра да ће Вучић, по ступању на дужност председника, желети да да свој лични печат војнобезбедносној сфери те да ће сигурно настојати да спроведе неке кадровске промене, пише Данас.