Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ УМЕТНИЦИ У БЕОГРАДУ:“Мирëдита, добар дан“ од 31. маја до 3. јуна

0

Фестивал "Мирëдита, добар дан", традиционално годишње представљање културне и друштвене сцене Косова у Београду, одржаће се од 31. маја до 3. јуна.

Београдска публика биће у прилици да по четврти пут прати програм фестивала који ће представити нове тенденције културне сцене Косова.

Идеја фестивала је да сусрети представника културних и друштвених заједница Србије и Косова иницирају континуиране размене уметничких идеја и створе традицију сарадње и окупљања на јединственом културном простору чиме ће посредно бити дат допринос трајној нормализацији односа између Београда и Приштине.

Посетиоци ће бити у прилици да упознају културну сцену Косова кроз позоришне представе, филмске пројекције, концерте и изложбе. Поред тога, посебан део фестивала посвећен је одржавању дебата о различитим темама које су актуелне за обе друштвене заједнице.

На дебатама ће бити речи о перспективама сарадње у различитим областима, међу којима се посебно издваја културна и уметничка размена.

Званично отварање фестивала “Мирëдита, добар дан!” биће одржано у београдском Дому омладине 31. маја, где ће бити приказан филм “Схок” (Друг) у режији Џејмија Донахјуа, који је номинован за престижну награду Оскар у категорији најбољег краткометражног филма у 2015. години.

Поред тога посетиоци ће уживати и у изложби и плесном наступу “Револт против насиља” Фиторе Берише.

Други дан фестивала почеће дебатом “Културна сарадња и размена између Косова и Србије” а затим ће бити приказан играни филм “Зоњусха” (Госпођица) Генца Берише.

У петак 2. јуна посетиоце очекује промоција књиге “Желим да ме чују: књига сећања са причама жена које су преживеле мучење у последњем рату на Косову” коју су објавили Интегра и форумЗФД са Косова и џез концерт “Висар Куçи Трио”. Последњи дан фестивала почеће приказивањем филма “Албанке су наше сестре” који је урађен у сарадњи косовског БИРН-а, београдског форумаЗФД и Независног удружења новинара Војводине, а наставиће се приказивањем представе “Представа четири глумца, неколико свиња, неколико крава и неколико коња и премијера и милка краве и неколико локалних и међународних инспектора” коју је режирала Бљерта Незирај.

Фестивал „Мирëдита, добар дан“ затвара музички наступ Оде Халити и Бљерте Косове из “Тандема”.

Инспирација за овај фестивал је Беким Фехмију, познати албански, косовски, београдски, југословенски и светски глумац који представља симбол јединства и раскола у односима Косова и Србије али и могућност повезивања два културна простора у јединствену целину.

Фестивал заједнички организују: Иницијатива младих за људска права и Грађанске Иницијативе из Београда, организација Интегра из Приштине у партнерству са Фондом за отворено друштво из Приштине а подржаних од стране Фонда браће Рокфелер, Фондације Чарлс Стјуарт Мот, Амбасаде Швајцарске у Приштини и Министарства културе Косова.