Прочитај ми чланак

ПОНОС ВОЈСКЕ СРБИЈЕ – њима су и Британци гледали у леђа

0

Није само успех наших ватерполиста преседан, једриличари Војске Србије за собом су оставили искусне морепловце земаља које су вековима највец́е поморске силе света. Освојили су трец́е место у категорији земаља Медитерана и Црног мора и 10. место на свету на 33. Светском војном једриличарском првенству у Ливорну, у Италији.

Србија је једина земља без мора која је учествовала на првенству које је окупило 18 екипа из целог света. У заставу Србије на белом једру, док је поред њих пролазила, гледале су екипе најискуснијих поморских сила Велике Британије, Поругалије, домац́ина Италије, Белгије, али и Немачке која у овај спорт много улаже, пише „Спутњик“.

Скипер нашег тима је скромни младиц́, који ради на војном броду у Новом Саду. Поручник корвете Александар Јовановиц́ је и вицешампион света у категорији микро тонер са својом цивилном једриличарском екипом.

– На оваквим такмичењима за успех је пресудна љубав према Србији, овај спорт захтева изузетну вештину, али пре свега велику љубав. То је изузетно задовољство, кретати се великом брзином без мотора и других помагала, само својом вештином и једрима. Користимо само оно што нам је дала природа, ветар. До било које тачке на земљиној кугли можемо доц́и воденим путевима само уз познавање ветра и природе – истиче Јовановиц́.

– У војсци имамо једнообразну екипу, сви смо једно, сви на јединствен начин газимо стројеви корак, сви синхронизовано идемо право. Овде ниједно од тих правила не важи. На броду мора свако да буде специфичан на свој начин. Скипер у датом моменту мора исправно да реагује, људи око њега одговарају за свој део посла на броду. Када све то скупимо у једну целину – добијемо резултат – објашњава капетан фрегате Срђан Миљковиц́.

Једриличари Војске Србије нису сујеверни, имају жену на броду. За кадеткињу друге године Јелену Пауновиц́ кажу да на броду она није жена – она је део тима. Јелена је изабрала једрење међу готово петнаест спортова које је могуц́е тренирати на Војној Академији.

За разлику од поморских сила, земаља које имају савршене услове за припрему за такмичења, припадници Војске Србије тренирају на Сави и Дунаву. У шали кажу да за разлику од оних који једре на мору, тренирају у месту.