Прочитај ми чланак

ОПАСНА ИДЕЈА: Размена територија не може без рата!

0

Имамо искуство крвавих деведесетих, подсећа директор Центра за регионализам Александар Попов

Ако косовски председник Хашим Тачи заиста покушава да испод жита понуди Србији размену територија – север Косова за југ Србије, како то тврди председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, онда је сасвим извесно да рачуна на ратне сукобе.

Директор Центра за регионализам Александар Попов за Курир објашњава да је такав сценарио немогућ без оружаних сукоба.

Бојкотовали попис

– Ако не дође до неког великог дармара у овом делу Европе, та трампа сад није изводљива. Размена територија није више могућа без крви и рата, иако је и код наших политичара била озбиљно у игри до почетка ове деценије. Идеја је опет оживела захваљујући аналитичарима попут Томитија Леса, који мисли да ће се Балкан решити стварањем „велике Албаније“, велике Србије и другим пројектима. То је лепо из кабинета, али је изузетно опасно кад имате искуство крвавих деведесетих – оцењује Попов.

Наш саговорник подсећа да су Албанци с југа Косова бојкотовали последњи попис 2011. баш због обећања њихових политичара да ће доћи до територијалне размене.

– Тако је испало да их је знатно мање него у стварности, па су касније због тога закинути приликом формирања свог националног савета. Убрзо су и њихове вође одустале од те идеје – објашњава Попов.

Протурају идеју

Дрецун упозорава да је ново прекрајање граница на Балкану извесно и прецизира да би Тачи био задовољан да за север Косова добије југ централне Србије.

– Хашим Тачи покушава да нам испод жита понуди разговор о томе да се обави размена севера Косова за југ централне Србије. Не говорим напамет уопште, покушава да нам протури ту идеју – изјавио је Дрецун.